Stefan Holm besviken – men tror inte på bojkott

Stefan Holm är besviken över att ryska och belarusiska idrottare får delta i OS.
Samtidigt tror inte höjdhoppslegendaren på en bojkott.
– Bojkotter av OS har aldrig någonsin lett till någonting gott för någon, säger han.

ANNONS
|

Sedan Ryssland, med stöd av Belarus, invaderade Ukraina har debatten om idrottare från de olika länderna ska få delta i tävlingar varit ständigt närvarande.

Inte minst när det kommer till de olympiska spelen.

Sedan invasionen har det varit sagt att idrottare inte ska få delta under OS i Paris 2024, nu har den internationella olympiska kommittén (IOK) tvärvänt i frågan.

Under fredagen meddelade IOK att idrottare från Ryssland och Belarus är välkomna, dock under neutral flagg. Ett besked som inte föll i god jord hos alla, bland annat den forna höjdhopparen Stefan Holm.

– Man är väl lite besviken ändå, jag trodde nog att det skulle bli så att de ändå hölls utanför. För som det ser ut nu så blir det egentligen inget straff alls för invasionen av Ukraina. De fick vara med under vinter-OS i Peking och får vara med under sommar-OS i Paris, säger den tidigare OS-guldmedaljören.

ANNONS

Stefan Holm om neutral flagg: Ingen skillnad

Att de tävlar under neutral flagg för varken till eller från, enligt Stefan Holm.

– Jag tycker ju inte att det gör det, för alla vet ju ändå varifrån de kommer. Att de tävlar för Ryssland eller Belarus. Så i den meningen så tycker inte jag att det är gör någon skillnad med neutral flagg.

Vad tänker du kring argumentet att det inte är idrottarna som har invaderat Ukraina och därmed inte bör straffas?

– Nej, så är det ju och problemet är ju att det inte något prejudikat i den här frågan. För att 2001 när USA invaderade Afghanistan och inledde det så kallade sig ”Kriget mot terrorismen” så fick de till och med arrangera OS och det var aldrig snack om att de inte skulle vara med i det internationella idrottsutbytet liksom.

Holm tar ny sats:

– Samtidigt är det är ju ett land där idrotten är väldigt hårt statligt styrd.

Hur Ukraina kommer att agera utifrån fredagens besked är i skrivande stund inte säkert. Men som det ser ut nu kan idrottare från landet ställas mot idrottare från länderna som bedriver ett invasionskrig mot Ukraina.

Stefan Holm poängterar att det inte är helt ovanligt i idrottshistorien. Han tar bland annat upp den ökända vattenpolomatchen mellan Ungern och Sovjet 1956, vilken skedde efter den ungerska revolten.

ANNONS

En match som blev så våldsam att den kom att bli känd som ”Blood in the water”.

– Men det är klart att det är olyckligt. Det är klart att det kommer bli väldigt mycket fokus på det när det gäller just alla grenar där ukrainare och ryssar möter varandra. Så är det ju.

Stefan Holm tror inte på en bojkott

Som konstaterat har inte Ukraina gett något besked kring ett deltagande i ett OS där ryssar och belarusier är med, men vid en eventuell bojkott skulle det alltså bli så att landet som har blivit invaderad inte deltar i ett OS – där länderna som har invaderat är med.

– Ja, det blir ju jättekonstigt. Jag har ju full förståelse om det finns ett antal ukrainare som vill bojkotta, samtidigt är det ju så att bojkotter av OS har aldrig någonsin lett till någonting gott för någon. För i slutändan blir det fokus på de som är där och inte på de som inte är där.

Stefan Holm fortsätter:

– Men det är klart att skulle det vara ett antal ukrainare som bojkottar så finns det säkert de som kan tänka sig att bojkotta också i sympati med Ukraina.

LÄS MER:Ryska idrottare får delta i OS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS