Målvakten Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos hyllar publiken efter Stockholmsderbyt mot Djurgården.
Målvakten Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos hyllar publiken efter Stockholmsderbyt mot Djurgården.

Stamatopoulos i tårar efter derbyt

Reservmålvakten Kenny Stamatopoulos skulle egentligen inte spela Stockholmsderbyt. Men han fick ta plats mellan stolparna – och räddade AIK som slog Djurgården med 1–0.

ANNONS
|

För AIK har uppladdningen inför derbyt varit minst sagt kaotisk sedan det misstänkta matchfixningsförsöket uppdagades förra veckan. En spelare slog larm efter att flera spelare pressats att påverka resultatet, och matchen mot IFK Göteborg sköts upp.

Duon Daniel Sundgren och ordinarie målvakten Oscar Linnér skulle varit avstängda mot Blåvitt, men fick nu i stället se derbyt från sidan.

I stället fick Stamatopoulos, 37 år gammal och med två år utan en allsvensk match i kroppen, ta Linnérs plats.

- Det var svårt, från första sekund. Med allt som har hänt så blir allt kritiserat. Jag är bara glad att det är över, sade Stamatopoulos.

ANNONS

"Som en saga"

Tillsammans med ett hårt arbetande AIK-försvar, som fick möbleras om tidigt i matchen när Per Karlsson gick sönder, fick han också hålla nollan. Efter matchen hyllades han i med en stående ovation från sina lagkamrater i omklädningsrummet.

- Det är som en saga, allt det här. En lycklig saga. Det har varit en tuff vecka för hela laget, vi har varit igenom mycket.

"Stam" jämförde känslan med när Ivan Turina gick bort 2013. Då fick kanadensaren spela i stället för sin bästa vän.

- Som lag är vi en enhet. Alla står upp för varandra. Vi har bevisat för fotbollsvärlden att vi är en stark klubb. Vi hjälper varandra och jag är väldigt glad att få vara en del av den här organisationen.

TT: Tvekade du någonsin om att spela?

- Nej. När du inte spelar så ofta så vill du ta varje chans, haha. Självklart går tankarna genom huvudet, men jag tvekade inte.

ANNONS

- Det svåra var att försöka hålla allt annat utanför. Media, tv – allt det. Det har varit en stor story för AIK och fotbollen. Det var bara svårt att hålla allt det borta.

Oväntad målskytt

Det var mycket Djurgården i den första halvleken på Tele 2 Arena. Hemmalaget visade upp en större kreativitet och variation i anfallsspelet, kom oftare runt på kanterna. Men det var gästande AIK som tog ledningen.

Simon Thern kom in i Per Karlssons ställe i den 19:e minuten. En knapp minut senare hade mittfältaren fått bollen i mål.

Thern fick bollen i straffområdets utkant, framspelad av Eero Markkanen, och sköt ett lågt skott som styrdes via Djurgårdsbacken Jacob Une Larssons fot över mållinjen intill Andreas Isakssons vänstra stolpe.

Det var riktig derbystämning såväl på läktarna som på planen, och att det bara delades ut ett gult kort kan objektivt ses som lite märkligt.

Derbyspöket lever

AIK sattes på hårda prov av Djurgårdens offensiv. Kim Källström hade ett par tunga skott, och trion Gustav Engvall, Kerim Mrabti och Othman El Kabir skapade mycket oreda. Matchbilden blev ungefär densamma efter paus. Djurgården tryckte på men kom inte till rena lägen, AIK hotade i sin tur via omställningar och långbollar.

ANNONS

Till slut fick Jonas Olsson Djurgårdens stora kvitteringschans, men Stamatapoulos räddade och några fler mål blev det inte.

Senast Djurgården vann ett derby mot någon av sina klassiska Stockholmsrivaler var den 19 september 2011 när just AIK besegrades på Råsunda.

Nästa chans för Djurgården att vinna ett derby kommer dock redan nästa vecka, när man ställs mot Hammarby på den gemensamma arenan.

TT

Fakta: Djurgårdens mörka AIK-svit

Senast Djurgården vann ett derby mot någon av sina klassiska Stockholmsrivaler var den 19 september 2011. Då besegrades AIK med 1–0 på Råsunda. Sedan dess har det gått så här mot AIK:

22 maj 2017: Djurgården–AIK 0–1.

21 september 2016: Djurgården–AIK 0–3.

16 maj 2016: AIK–Djurgården 2–0.

10 oktober 2015: AIK–Djurgården 1–0.

25 maj 2015: Djurgården–AIK 2–2.

13 augusti 2014: AIK–Djurgården 1–1.

16 april 2014: Djurgården–AIK 2–3.

26 september 2013: Djurgården–AIK 2–2.

22 maj 2013: AIK–Djurgården 1–1.

16 september 2012: Djurgården–AIK 0–3.

8 maj 2012: AIK–Djurgården 1–1.

ANNONS