Ställd mot väggen

ANNONS
|

Hur man än tittar på Floda Boif, så dyker Stig Johanssons namn upp förr eller senare.

Han har under de senaste 15 åren varit aktiv i klubben på olika sätt. Han började som ungdomsledare, har varit ledare för herrsektionen, suttit i styrelsen och varit kassör.

Han satte dessutom Floda på fotbollskartan genom sitt arbete med att plocka dit flera liberianska spelare, som sedan slussats vidare till Häcken. Dioh Williams, Dulee Johnsson och Jimmy Dixon är tre frukter av det Johanssonska arbetet. Han var även en av de starka krafterna som byggde upp A-laget från ett skapligt division fyra-gäng till ett topplag i tvåan.

ANNONS

Ingen ansvarsfrihet

Vid klubbens årsmöte tidigare i våras var han en av tre personer som inte beviljades ansvarsfrihet av mötet. Varför vet han inte riktigt själv. I revisionsrapporten finns bara synpunkter på en person och det var inte Stig Johansson.

Årsmötet gick alltså emot revisionsberättelsen. Själv menar Stig Johansson att han, felaktigt, har blivit utsedd till syndabock i vissa kretsar inom klubben.

Samtidigt har han fullt stöd av A-laget.

- Den enda jag gör i klubben just nu är att, på deras begäran, biträda spelarrådet i deras kamp mot styrelsen. Spelarna känner sig väldigt påhoppade, säger Stig Johansson. Dom har, som jag ser det, ingen del i att likviditeten i klubben har försämrats, eftersom de inte har fått lön sedan 30 september.

- Och dom har inte begärt det heller i stort sett.

För att betala spelarnas löner har det tidigare lånats pengar, vilket, enligt Johansson, kan leda till att man tittar på fel saker i ekonomin.

- Jag tycker att interimstyrelsen har gjort en del bra saker, men även en del dåliga. Att den sa upp spelarnas kontrakt tycker jag att den borde skämmas över.

- Dessutom har den inte tagit beslut för att göra något för att få in pengar. Och jag tycker att styrelsen har skärmat sig för mycket, inte tagit hjälp av folk på kansliet till exempel.

ANNONS

Ännu har ingen av spelarna skrivit på sina nya kontraktsförslag.

- Nej, det stämmer. Spelarna har sagt att de vill ha en plan för klubben och för hur man skall jobba framöver. Spelarrådet gör allt det kan för att klubben skall få in pengar, men det saknar initiativ från interimstyrelsen.

Förra året drog spelarna i A-laget in drygt en miljon kronor till klubben, bland annat genom sponsring, aktiviteter och matchintäkter.

- Jag tycker att detta är väldigt viktigt att klargöra. Vi har dessutom en lojal spelartrupp, även om många kommer utifrån. De är beredda att spela för lägre ersättning en tid om det kan rädda klubben.

Johansson menar att det finns andra orsaker än A-lagets löner till klubbens ekonomiska problemen.

- Vi har haft alldeles för mycket folk anställda på den administrativa sidan. Vi har haft lönekostnader, förutom spelarna, som vissa månader har legat på 80 000 kronor. När det är kris måste man jobba ideellt, allihop. Har man anställda får man säga upp dom. Det är gjort nu, men det är alldeles för sent.

Både positiva och negativa åsikter finns om mannen som ofta kallas Floda Boifs starke man.

Det negativa handlar oftast om Stig Johanssons privata ekonomi och affärer. Just nu har han näringsförbud, efter att ha varit inblandad i en mängd konkurser. Dessutom finns en stor skatteskuld med i bagaget.

ANNONS

- Jag står för det, eftersom jag inte har följt de regler som gäller. Men jag vill hålla isär min person och klubben. Det har inte med varandra att göra. Det är fel att det skall belasta klubben, säger han.

Vill helst inte vara med

Det positiva handlar om att han är en eldsjäl, en bra och stark ledare och kanske mannen klubben behöver för att ta sig ur krisen.

Floda Boif ligger Stig Johansson varmt om hjärtat. Därför vill han egentligen inte vara med längre.

- Helst skulle jag vilja försvinna från klubben, för klubbens skull. Det har varit alldeles för mycket uppmärksamhet om min person i massmedierna. Det sista jag vill är att mitt namn skadar klubben.

- Samtidigt känner jag att jag vill hjälpa till när situationen ser ut som den gör.

Under förra året valde Stig Johansson att hoppa av styrelsearbetet och har nu ingen officiell uppgift i klubben.

- En av anledningarna till att jag hoppade av styrelsen var att jag var en belastning i förhandlingarna kring Floda Nova-hallen. På två sätt, dels på grund av mitt rykte och dels på grund av att jag sa nej till de villkor som fanns i avtalet med hallbolaget. Jag anser dessutom att Missionskyrkan och Montessori, som inte har betalat det de är skyldiga från köpet, är en bidragande orsak till klubbens dåliga ekonomi.

ANNONS

Ytterligare ett rykte som omgärdar Floda Boif är det förekommer svarta löner till spelare. Något Stig Johansson bestämt förnekar.

- Styrelsen tog ett beslut för flera år sedan där den bestämde att det absolut inte får förekomma svarta pengar. Jag vet faktiskt inte var vi skulle få de pengarna i från. Det skulle vara om någon betalar det privat, men det har jag svårt att tro.

För att få slut på all ryktesspridningen vill Stig Johansson, precis som klubbens revisor, att man kopplar in en auktoriserad revisorfirma för att gå igenom bokföringen.

- Jag tycker det är bra att vår revisor har tagit det initiativet, säger Johansson. Jag tror att det löser mycket.

På onsdag har klubben ett extrainsatt årsmöte, där tanken är att en riktig styrelse skall väljas.

- Jag hoppas att vi har mod och kraft att rensa ut all skit. Är det väldigt kvalmigt ute behövs det ibland ett åsknedslag för att det skall bli bättre, annars fortsätter kvalmigheten, säger Stig Johansson.

ANNONS