Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Staffan Strand om relationen med Stefan Holm

Under en period var två av världens främsta höjdhoppare från Sverige.
Nu berättar Staffan Strand om relationen med kollegan – och rivalen – Stefan Holm.
– Vår relation blev annorlunda när vi etablerade oss i världseliten, säger han till Sportexpressen.

Under tidigt 2000-tal var Staffan Strand en av världens främsta höjdhoppare. Samtidigt konkurrerade han med en annan svensk, jämngamle Stefan Holm.

I en intervju med Sportexpressen berättar Staffan Strand om relationen mellan de båda landsmännen och hur den förändrades när de båda strävade efter att nå den absoluta toppen.

LÄS MER: Marcus Berg tränade med IFK Göteborg – så förbereder sig stjärnan inför EM och återkomsten

– Det var under en lång tid fantastiskt nyttigt att jag och Stefan kunde tävla mot varandra. Det var ju världsmotstånd för oss båda även när vi hoppade i lokala tävlingar. Jag vill inte säga att det var en rivalitet, men vår relation blev annorlunda när vi etablerade oss i världseliten, säger han till tidningen.

Strand om konkurrensen med Holm

På sin meritlista har Staffan Strand främst ett VM-brons inomhus, ett EM-guld inomhus och ett EM-brons utomhus. Stefan Holm har bland annat ett OS-guld, fyra VM-guld inomhus och ett VM-silver utomhus.

LÄS MER: Världsettans tvekan över att hoppa i OS

Strand berättar om konkurrensen mellan de båda svenskarna som bara hade ett mål – och det var att komma överst på pallen.

– Både jag och Stefan ville alltid vinna när vi hoppade. För oss var det inte så noga vem som kom tvåa, trea eller fyra. Vi brydde oss inte utan ville bara vinna. Det blev en annan spelplan helt enkelt.

Stefan Holm vann EM-guld i Lissabon 2001 och Staffan Strand brons. Bild: BJÖRN TILLY
Stefan Holm vann EM-guld i Lissabon 2001 och Staffan Strand brons. Bild: BJÖRN TILLY

LÄS MER: Jenny Fransson begär överprövning

Om rivaliteten: ”Medierna har del av ansvaret”

Under toppen av Staffan Strand och Stefan Holms karriärer skrevs det mycket om deras rivalitet. Vilken han menar inte skapades av den blågula duon, utan media.

– Jag tycker att medierna hade en hel del av ansvaret i att konstruera den rivaliteten. Visst var det en extra krydda att det fanns två svenskar i gruppen med världens bästa hoppare. Men betydelsen av att ha nån att sparra emot var betydligt större i början av våra karriärer, säger Staffan Strand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.