Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett upplyst Scandinavium. Bild: CARL SANDIN
Ett upplyst Scandinavium. Bild: CARL SANDIN

Stadens julklapp till elitklubbarna – hyresfritt 2020

Här kommer en tidig julklapp till Göteborg elitklubbar.
Alliansen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår att klubbarnas hyreskostnad ska minskas ytterligare.
Ända till noll kronor, faktiskt.
– Det här är väldigt, väldigt bra för idrotten i staden, säger Frölunda HC:s ordförande Mats Gauers.

Avsaknaden av publik på arenorna har inneburit en stort ekonomisk smäll för Göteborgs elitklubbar. Redan i mitten av juni vädjade IFK Göteborg och Frölunda HC därför om hjälp från kommunen.

I ett brev till kommunstyrelsen, undertecknat Blåvitt-ordföranden Mats Engström och Frölundas dito Mats Gauers, ville man att de skulle besluta om att kommunen inte skulle ta ut någon hyra för arenorna så länge de är stängda för publik.

Så blev det dock inte.

Däremot fick elitklubbarna en kraftigt subventionerad hyra. En så kallad "coronahyra".

Den innebär, enligt uppgifter till GP, att klubbarna bara har behövt betala 35-40 procent av den fasta delen av hyran. För Frölunda FC har till exempel kostnaden per match sjunkit från 350 000 till 50 000, erfar GP.

Snart kan elitklubbarnas hyreskostnad för 2020 minska ännu mer. Ända till noll kronor, faktiskt.

Alliansen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om ett förslag där arenabolaget Got event retroaktivt ger elitklubbarna full hyresrabatt. Återbetalningen ska gälla från den 11 mars, då publik begränsades på arenorna.

Totalt handlar det om fem miljoner kronor som ska betalas ut till elitklubbarna IFK Göteborg, BK Häcken, Örgryte IS, Gais, Göteborg FC, Frölunda HC och Redbergslids IK.

– Stöden har kommit stegvis. Nu såg vi att det fanns ekonomiskt utrymme för att ge ytterligare lättnader för den extremt pressade och drabbade elitidrotten. Det känns jättebra att vi kan göra det i det här läget, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

– Elitidrotten är en så central del av Göteborgs själ. Den har en stor betydelse för attraktionskraft, folkhälsa, förebilder ... Det är väldigt viktigt för Göteborg att vi har en framgångsrik elitidrott.

Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden. Bild: Sanna Tedeborg
Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden. Bild: Sanna Tedeborg

Hos klubbarna mottas förslaget med glädje:

– Det skickar en signal att idrotten är viktig och att Göteborg ska vara en idrottsstad. Det känns oerhört positivt, säger BK Häcken klubbchef Marcus Jodin.

Mats Grauers, Frölunda HC:s ordförande:

– Det här är väldigt, väldigt bra för idrotten i staden. Det är en jättefin julklapp.

Grauers fortsätter:

– Vi skrev ju ett brev till kommunstyrelsen, vi och Blåvitt för elitklubbarnas räkning. Vi fick inget officiellt svar den gången. Efter det har jag varit på stadsledningskontoret tre-fyra gånger utan att få några direkt svar på hur det har gått.

– För staden är det oerhört viktigt att elitidrotten överlever i det längre perspektivet. Dels för staden som behöver oss som hyresgäster, men också viktigt att idrotten överlever.

Förslaget om full hyresrabatt skickades in under fredagen. Det ska vidare till kommunstyrelsen på onsdag i nästa vecka. Beslut ska tas då.

Detsamma gäller ett annat yrkande som Alliansen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om. Det handlar om aktivitetsbidraget för våren 2021 – om att det som lägst ska baseras på antal aktiviteter och närvaroregistreringar som respektive förening rapporterade in för våren 2019.

Anledningen är såklart att många föreningar inte har kunnat ha lika många aktiva och aktiviteter under coronaåret.

– Det känns viktigt att övervinna den här påfrestningen på bästa sätt, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden och poängterar att båda förslagen med alla sannolikhet kommer röstas igenom.

– Vi har majoritet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.