St Louis mästare – 52 års väntan över

Från sist i NHL vid årsskiftet till Stanley Cup-mästare, för första gången i klubbens historia. St Louis sagolika säsong kulminerade när Boston besegrades med 4–1 i den sjunde och avgörande finalen.

ANNONS
|

I 52 år har St Louis väntat på att få lyfta segerpokalen Stanley Cup – längre tid än något annat lag i NHL.

- Det är svårt att sätta ord på det här just nu. Alltså, vilket lag vi har. Lagsämjan. Sedan dag ett egentligen. Vi hade det tufft i början men vi trodde på laget, säger Alexander Steen, som gör sin 14:e NHL-säsong, till Expressen.

St Louis gjorde debut i NHL säsongen 1967–1968 och spelade i år sitt 42:a slutspel. Så sent som i januari var man NHL:s sämsta lag.

- Vilket otroligt år. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Från där vi har varit till där vi är nu … Vet du vad, jag har aldrig varit mer stolt över att bära den här tröjan tillsammans med det här gänget. Det är otroligt, säger Alex Pietrangelo enligt nhl.com.

ANNONS

Stabilt försvar

Med drygt tre minuter kvar av första perioden tog St Louis ledningen i den sjunde och avgörande matchen. Lagkaptenen Alex Pietrangelo passade till backkollegan Jay Bouwmeester som sköt. I skottlinjen befann sig Ryan O'Reilly som med en styrning kunde rikta in 1–0-målet.

- Det var enormt, säger O’Reilly i periodvilan om inledningsmålet.

Med bara sekunder kvar av första perioden satte Pietrangelo 2–0.

Andra perioden blev mållös, men med drygt halva tredje spelad var Bostons Joakim Nordström riktigt nära att reducera.

Binnington storspelade

I stället var det Brayden Schenn som utökade St Louis ledning till 3–0.

St Louis drygade sedan ut till 4–0 genom Zach Sanford med fyra minuters spel kvar, sedan plockades Bostons målvakt Tuukka Rask av isen.

25-årige rookien Jordan Binnington avslutade en fantastisk debutsäsong med att storspela i St Louis mål och rädda 32 puckar.

- Det är jäkligt imponerande, säger St Louis lagkapten Alex Pietrangelo om Binningtons utveckling under hans första NHL-säsong.

Tre St Louis-svenskar kan nu titulera sig Stanley Cup-mästare: Carl Gunnarsson, Alexander Steen och Oskar Sundquist (som redan har en titel med Pittsburgh).

- Vi har verkligen slitit som djur hela säsongen. Vi har haft så många motgångar. Det är en obeskrivlig känsla, säger Sundqvist till Expressen.

ANNONS

Ryan O'Reilly, som gjorde matchens första mål, blev utsedd till slutspelets mest värdefulle spelare.

TT

Fakta: Stanley Cup-finalen

St Louis vann finalserien med 4–3.

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis. 2–3 (efter förlängning).

Match 3: St Louis–Boston, 2–7.

Match 4: St Louis–Boston, 4–2.

Match 5: Boston–St Louis, 1–2.

Match 6: St Louis–Boston, 1–5.

Match 7: Boston–St Louis, 1–4.

ANNONS