Stängdes av i 20 år – nu river Cas upp domen

Distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi stängdes av i 20 år för dopning och djurplågeri. Nu frias han av Cas, idrottens skiljedomstol. Besvikelsen är stor i det internationella ridsportförbundet. "Vi är oerhört frustrerade", säger chefsveterinären Göran Åkerström i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Distanshästen Castlebar Contraband avlivades efter en tävling i Frankrike 2016, sedan den drabbats av en öppen fraktur i ena frambenet.

Obduktionen visade att frakturen orsakats av upprepad och långvarig nervblockering.

Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi anklagades för att ha manipulerat hästens nervsystem och domen från Internationella ridsportförbundet (FEI) blev stenhård.

Distansryttaren från Förenade arabemiraten stängdes av för dopning i två år och förbjöds att tävla i 18 år.

Bevisen räckte inte

Domen överklagades till Cas, som nu friar ryttaren, skriver tidningenridsport.se. Cas menar att FEI inte lagt fram tillräckligt starka bevis för att ryttaren eller hans veterinär kunde ha upptäckt den påstådda stressfrakturen hos hästen.

ANNONS

Cas menar vidare att FEI inte fastställt att ryttaren tävlade på en utmattad, halt eller skadad häst.

"Vi är oerhört frustrerade över att ha förlorat detta fallet, särskilt eftersom skadan på den här hästen innebar en kombination av riskfaktorer som i slutändan ledde till dess död", säger FEI:s chefsveterinär, svensken Göran Åkerström, i pressmeddelandet.

"Extremt besvikna"

FEI:s generalsekreterare, Sabrina Ibáñez, säger i samma pressmeddelande:

"Även om vi respekterar Cas beslut är vi extremt besvikna. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att de som utsätter hästar för fara ställs inför rätta, men vi måste också se till att vi har gedigna och obestridliga bevis."

Det tragiska fallet med Castlebar Contraband har – trots Cas beslut – lett till en utveckling i rätt riktning enligt Göran Åkerström.

"Just detta fall var en av de viktigaste drivkrafterna för utvecklingen av FEI Hyposensitivity Control System, som ger fysiska bevis för nervblockering – något som var praktiskt taget omöjligt tidigare. Så även om Cas-beslutet tyvärr inte ger den avlivade hästen någon rättvisa, har det resulterat i ett system som redan används och som kommer att hjälpa till att förhindra liknande tragiska skador i framtiden.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS