Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sportstjärnorna markerar mot Floyds död

Flera sportstjärnor markerar mot rasism och visar sitt stöd för de protester som har blossat upp i USA efter George Floyds död. Däribland basketlegendaren Michael Jordan.
"Jag är bedrövad, plågad och rentav arg", skriver han i ett uttalande.

Han brukar inte kommentera annat än basket.

Nu gör dock Michael Jordan ett undantag.

Efter att George Floyd dött till följd av ett polisingripande väljer nu Jordan att kommentera tragedin.

”Jag är bedrövad, plågad och rentav arg. Jag ser och känner allas smärta, ilska och frustration. Jag står enad med alla som tar strid mot den djupt rotade rasism och våldskultur som finns gentemot färgade människor i vårt land. Vi har fått nog nu”, säger han i ett uttalande.

”Jag har inte alla svar, men genom våra kollektiva röster visar vi styrka och vi tillåter inte oss själva att splittras av andra. Vi måste lyssna på varandra, visa medkänsla och empati och aldrig vända ryggen mot oprovocerad brutalitet. Vi måste fortsätta med fredliga manifestationer mot orättvisa och kräva ansvarsskyldighet. Med våra gemensamma röster måste vi sätta press på våra ledare och få dem att ändra våra lagar, annars får vi använda vår rösträtt för att skapa en systematisk förändring. Vi måste alla vara en del av lösningen, och vi måste jobba tillsammans för att skapa rättvisa”.

LÄS MER: Rasmus Dahlins besvikelse – blir kvar i Göteborg

Michael Jordan är dock långt ifrån ensam bland sportstjärnorna att kommentera.

Doc Rivers, som tränar NBA-laget Los Angeles Clippers och själv är son till en polis, skriver i ett uttalande att det är viktigt att fokusera på vad som startade demonstrationerna.

"Reaktionerna efter mordet på George Floyd som vi ser över landet har tagit decennier att bygga upp. Allt för ofta är folk snabba att fördöma reaktionen, i stället för det som orsakade den", skriver han och uppmanar folk att göra sin röst hörd via valsedeln i höst.

Williams: "Ingenting nytt"

Protesterna i USA tog fart sedan filmklipp som visar händelsen med George Floyd började spridas.

LÄS MER: Henrik Lundqvist öppnar dörren för fortsättning – i NHL

23-faldige grand slam-vinnaren Serena Williams kommenterar på Instagram:

"Det värsta är att det här inte är någonting nytt, 'det är bara att det är filmat'", skriver hon.

Borussia Mönchengladbach Marcus Thuram satte sig på ett knä efter att ha gjort mål i en match mot Union Berlin i Bundesliga, och Jadon Sancho lyfte på sin tröja och visade en t-shirt med texten "Justice for George Floyd" efter att ha gjort mål för Borussia Dortmund.

"Erbjud Kaepernick kontrakt"

Thurams markering påminde om när Colin Kaepernick 2016 beslutade sig för att ställa sig på knä i en tyst protest mot rasism och polisbrutalitet under den amerikanska nationalsången i NFL-ligan. Det ledde antagligen till att Kaepernick inte lyckades skriva kontrakt med någon ny klubb.

Joe Lockhart, före detta pressekreterare för Vita huset och tidigare högste talesperson för NFL, skriver i en kolumn i CNN att det var fel att ingen klubb skrev kontrakt med honom.

LÄS MER: Det extra transferfönstret har öppnat – hur agerar IFK Göteborg?

Lockhart skriver att han förstår hur väldigt fel de hade nu när han ser vad som händer i Minnesota, och han uppmanar Minnesota Vikings att erbjuda Kaepernick ett nytt kontrakt.

"Ta in honom på läger, behandla honom som vilken spelare som helst som får en chans att hålla på med den idrott de älskar", skriver Lockhart.

En talesperson säger till NBC Sports att det är fritt fram för vilken klubb som helst att erbjuda Kaepernick kontrakt.

Till skillnad från hur Kaepernicks protest togs emot så säger Gladbachs tränare Marco Rose att han stödjer Thuram.

– Marcus har gjort en markering. Han har föregått med gott exempel mot rasism, som vi alla kan stödja, säger han.

Bitterljuv match

Jadon Sancho lade själv ut en bild på sin t-shirt på Instagram. Han fick ett gult kort för tilltaget, i en match där han gjorde tre mål.

"Jag är glad över att ha gjort karriärens första hattrick, en bitterljuv händelse för mig personligen eftersom det finns viktigare saker som händer i världen i dag, som vi måste ta itu med och hjälpa för att få till en förändring. Vi borde inte vara rädda för att tala ut om vad som är rätt, vi måste enas och slåss för rättvisan."

Flerfaldige F1-mästaren Lewis Hamilton kritiserar branschkollegor för att de håller tyst.

"Jag ser de av er som fortsätter att vara tysta, några av er de största stjärnorna", skriver han på Instagram enligt Reuters och fortsätter:

"Inte ett tecken från någon i min bransch, som självklart är en sport som domineras av vita", och tillägger senare att han bara stödjer de fredliga demonstranterna och inte de som plundrar och bränner byggnader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.