Lucas Raymond, Adrian Kempe, Rasmus Dahlin och Victor Hedman jublar efter mål mot Slovakien – och Tre Kronor har vunnit sju av sju i VM så här långt. De vinsterna är värda noll och intet om det blir förlust mot Jere Innalas Finland i kvarten.
Lucas Raymond, Adrian Kempe, Rasmus Dahlin och Victor Hedman jublar efter mål mot Slovakien – och Tre Kronor har vunnit sju av sju i VM så här långt. De vinsterna är värda noll och intet om det blir förlust mot Jere Innalas Finland i kvarten. Bild: MAXIM THORE

Johan Rylander: Utan vinst mot Finland är VM-rekordet inget värt

Tre Kronor har satt ett nytt VM-rekord, men utan en vinst mot Finland är de segrarna inget värda. Och hur många hundra miljoner är Lucas Raymond värd de kommande säsongerna?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det är den där tiden på året när de allra flesta har en åsikt och hatar på evenemanget, men lik förbannat sitter där och kollar. Melodifestivalen, månne? Eller kanske Eurovision Song Contest?

Nä, inte den här gången.

Vi pratar förstås om VM i hockey, den här gången från Tjeckien.

Tre Kronor har precis satt ett nytt rekord – när laget vunnit alla matcher i gruppspelet under ordinarie tid. Visst, i den kungliga arenan i Köpenhamn 2018 vann visserligen Sverige alla gruppspelsmatcher också – men den gången krävdes det en ansträngning i sudden för att vinna mot Slovakien.

Till Köpenhamn kom det för sex år sedan 19 NHL-förstärkningar – och till slut hade spelare som John Klingberg, Mattias Janmark-Nylén och Mika Zibanejad burit Sverige till det andra VM-guldet på raken.

ANNONS

Det är samma känsla i år, nu när VM verkligen startar.

Sju segrar betyder inget – om inte Sverige vinner

Visst, sju gruppspelsmatcher är som sagt avklarade – men de vinsterna betyder nada, verkligen ingenting, om det inte blir vinst mot Jere Innalas Finland i kvartsfinalen.

Frölundas Jere Innala har två mål och tre assist för Finland i VM. Det är bra, men inte så bra att det finns en större risk att han utnyttjar sin NHL-klausul innan den 15 juni?
Frölundas Jere Innala har två mål och tre assist för Finland i VM. Det är bra, men inte så bra att det finns en större risk att han utnyttjar sin NHL-klausul innan den 15 juni? Bild: OLA WESTERBERG

Frölundas stjärna, SM-slutspelets målkung, har varit helt okej i mästerskapet, men inte så där strålande bra att det finns någon större risk att han utnyttjar sin NHL-klausul och drar till Nordamerika innan den 15 juni.

Skulle Sverige vinna, f’låt – jag omformulerar ... när Sverige vinner kvartsfinalen så flyttar också laget från Ostrava till Prag, där semifinal och final spelas i mäktiga O2 Arena – som kanske är Europas allra finaste hockeytempel.

Det finns sju gamla Frölunda-spelare i Tre Kronor – och de mest tongivande är förstås Erik Karlsson och Lucas Raymond. Backen och anfallaren står på fem respektive fyra mål så här långt – och jag gillar tänket från den som spelade i Frölunda allra senast.

Han har ju åkt till VM utan ett giltigt NHL-kontrakt med Detroit Red Wings – och en skada skulle kunna vara ödesdiger för hans karriär.

Nästa kontrakt för Raymond ger 700 miljoner kronor

Raymond kommer från ett personbästa – 31 mål och 41 assist på 82 spelade matcher för ett Red Wings som in i sista omgången slogs om en plats i Stanley Cup-slutspelet.

ANNONS

Den senaste säsongen hade han 37 miljoner kronor i årslön, men på nästa kontrakt talas det om summor som 65 miljoner dollar för åtta års spel i Detroit.

Det är runt 87 miljoner svenska kronor per säsong – och totalt nästan 700 miljoner svenska riksdaler.

Det är en galen summa att riskera – men jag tror förstås att Raymond hade allt klart innan han satte sig på ett plan till Tjeckien.

Hans nya kontrakt lär presenteras inom kort.

En försmak av OS – ett mästerskap på riktigt

Och visst kittlar det med det lag som Tre Kronor skickat in på banan i år. Det är en försmak av den fyrnationskamp som ska spelas i Nordamerika istället för en NHL All star-weekend i februari 2025.

Det är än mer en kittlande teaser av den olympiska turnering vi får se i Milano året efter. Då släpps ju de bästa NHL-spelarna från alla toppnationer – och tolv år efter senaste OS, eller tio år efter senaste World Cup, kommer vi äntligen få se ett mästerskap med alla stjärnor.

Jag räknar kallt med att Lucas Raymond är en av dem.

Frågan är om han har ett VM-guld på meritlistan innan dess?

Det finns en bra chans – redan den här helgen.

LÄS MER:Malte Strömwall om Frölunda – och flytten till Schweiz

LÄS MER:Så lockades Dominik Egli till Frölunda – av gamle guldhjälten

LÄS MER:Fagemos löfte: ”Finns bara Frölunda när jag kommer hem”

ANNONS