Öis agerande imponerar inte – snacka om svag klubbchef

Det var veckan då fotbollssäsongen kickade i gång med kraft i Göteborg och Borås, men där det sportsliga överskuggades av ett sorgligt besked.
Efter hotbilden som uppstod kring Elias Gustafson bryts nu hans kontrakt och 25-åringens fotbollsframtid är i skrivande stund oklar. Öis agerande imponerar sannerligen inte. Snacka om en svag klubbchef.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Redan när ”nyheten” att Elias Gustafson hade firat sina bröder Samuels och Simons historiska SM-guld i Häckentröja i höstas reagerade jag på hur Öis hanterade (icke-)händelsen.

I stället för att försökas kyla ner känslorna, eldade klubbchefen Andreas Karlsson på:

– Han har gjort en djupt olycklig grej, sa Karlsson till Fotbollskanalen.

Djupt olycklig grej? Ursäkta? Elias firade sina två bröders historiska SM-guld med en klubb som inte ens spelar i samma serie. Där det endast finns en påhittad eller möjligen inbillad rivalitet. I alla fall var denna påklistrade antagonism helt okänd för mig och rimligen också för Elias Gustafson. Då ska det betraktas som ett harmlöst misstag på sin höjd. Aldrig någonsin som att illasinnat övertramp (”en djupt olycklig grej”).

ANNONS

Ett litet barn råkar spilla ut sitt glas mjölk av misstag – ingen sund förälder skäller ut barnet.

Jag kommer aldrig gå med på att en person med ett normalt sinne för proportioner anser att det är något att hetsa upp sig över på riktigt. Det går bara genom att låtsas vara upprörd. Att leka arg.

Av en chef i en elitklubb går det att kräva mer ryggrad eller större kommunikativ förmåga. Det räcker att Karlsson hade sagt som det är:

– Vi har full förståelse för att Elias firar det här guldet med sina bröder. Det är fritt fram att reagera som man vill på det, men det får inga konsekvenser från vår sida. Det viktiga är att Elias är på plats på nästa träning och i nästa match och ger hundra procent för Öis.

Något annat ska Andreas Karlsson inte säga som klubbchef. Oavsett han är tillförordnad eller inte.

Tyvärr gjorde Karlsson fel vilket bidrog till den hotbild som uppstod och som vidare ledde till att Elias Gustafson ställdes utanför truppen i kvalmatcherna mot Sandviken. Något som i sin tur gjort att att parterna nu bryter kontraktet ett år innan det skulle ha gått ut. Därmed är Elias Gustafsons fotbollsframtid i skrivande stund oklar.

ANNONS

Missförstått vad supporterskap är

Varför? I grund och botten för ett antal öisare har missförstått vad supporterskap är. Supporterskap är att stötta sin förening i ur och skur. Inte att skada den, att ställa till besvär för den genom pressa fram beslut där det bara finns förlorare.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Elias Gustafson hittar kärleken till fotbollen igen och fortsätter karriären. Allt annat, Andreas Karlsson… det vore en djupt olycklig grej.

Märkligt nog skakas Gais av ett liknande ”gate” som också slutat med ett rivet kontrakt. Nyförvärvet Abbas Mohamad försvarade (via egna kanaler) den amerikanske sociala medier-profilen Andrew Tate upprepade gånger och till sist agerade Gais. Tate sitter tillsammans med sin bror häktad i Rumänien anklagad för våldtäkt och människohandel, och i det här fallet är det inte svårt att sympatisera med Gais varför de gör som de gör. Jag ser åtminstone ingen anledning att ta Abbas Mohamads parti i den här enskilda frågeställningen.

Yttrandefrihet, absolut, men du kan inte vara hur illojal som helst mot din arbetsgivare vars värderingar du får betalt för att respektera. Sedan att Gais har brustit i sin research när de värvade Abbas Mohamad är något klubben nu får utreda internt för att se vilka åtgärder som behöver vidtas inför framtida värvningar.

ANNONS

VECKANS SVENNIS-SKALA

BRA

Både IFK Göteborg och IF Elfsborg pratar mycket och gärna om sitt talangarbete (på plats 5 respektive 15 enligt svensk fotbolls färska akademiranking). Med all rätt: där utbildas många spelare som får en framtid inom elitfotbollen. Ja, ett fåtal når hela vägen till landslaget eller till större utländska klubbar. I Borås ska det bli spännande att följa Gottfrid Rapp, en ytterforward född 2005. Är han så kvick som det uppiggande namnet antyder?

MÖCKE BRA

Inför 2023 är jag allra mest nyfiken på IFK Göteborgs anfallare Linus Carlstrand. 18-åringen med de stora vaderna och som alltid tränar i shorts sticker ut när det kommer till avslut. Jag har faktiskt svårt att påminna mig när jag såg en så ung spelare ha ett så rent tillslag och ovanpå allt detta komma rätt till bollen så ofta. Har ni en halvtimme över, besök Valhalla IP när Blåvitt tränar för att kolla in Linus Carlstrands kliniska avslut.

MÖCKE, MÖCKE BRA

Jämfört med allsvenskans – ja hela Sveriges – största talang just nu är både Rapp och Carlstrand en bit efter. Jag talar så klart om BP-fostrade, 16-årige Lucas Bergvall i Djurgården. En mittfältstalang som mycket väl kan nå Fredrik Ljungberg-nivå. Det skulle åtminstone inte förvåna mig om han skapar ett liknande intresse som Alexander Isak gjorde för drygt fem år sedan.

I närheten av Zlatan Ibrahimovic är Bergvall dock inte. Men en sådan talang, och en sådan spelare, lär Sverige inte få fram på hundra år igen. Lika unik som Leo Messi är i världen, lika unik är Zlatan i Sverige.

LÄS MER:Öis och Elias Gustafson bryter kontraktet

LÄS MER:Elias Gustafson saknades på Öis träning – diskuterar framtiden med klubben

LÄS MER:Gais självkritik – efter uppbrottet med Abbas Mohamad

LÄS MER:Abbas Mohamad lämnar Gais –efter kontroversiella videon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS