”För BK Häcken blev lördagen en enda stor maktdemonstration”, skriver GP:s Mattias Balkander.
”För BK Häcken blev lördagen en enda stor maktdemonstration”, skriver GP:s Mattias Balkander. Bild: GP

Häckens historiska lördag – ingen klubb kan konkurrera

För BK Häcken blev lördagen en enda stor maktdemonstration. Vilken annan svensk förening förbereder sig i nuläget för dubbelt Europaspel, allsvensk toppstrid och jakt på dubbla cuptitlar?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Herrlagets tränare Andreas Alm har fått vad som krävs för att skapa ett lag tillräckligt starkt för den allsvenska toppstriden. Mot IFK Norrköping visade nya kvartetten Tobias Heintz, Benie Adama Traoré, Valgeir Lunddal Fridriksson och Alexander Jeremejeff samtliga häpnadsväckande hög kvalitet.

LÄS MER: Nyförvärvets dundersuccé – sköt BK Häcken till cupsemifinal

Konkurrensen i serien är den sedvanliga och jag tänker i nuläget inte avskriva någon av Djurgården, AIK, Hammarby, Norrköping, Malmö FF, Elfsborg eller IFK Göteborg.

Häcken närmar sig ett första SM-guld och känns spetsigare, bredare och mer utvecklingsbart än i fjol.

Jämfört med Alexander Söderlund är Jeremejeff en nivå upp, Heintz visade i cupkvartsfinalen att han definitivt inte vill vara sämre än Daleho Irandust och Traroé har en högre högstanivå än vad Nasiru Mohammed hade i motsvarande karriärskede.

ANNONS

Genialitet i Häcken mot Norrköping i Svenska cupen

Under lördagens cupmatch gick dessutom viss gulsvart genialitet att skönja. Pontus Dahlbergs snabba utspark till Alexander Jeremejeff vid 1-1-målet är ett exempel på avgörande spetskompetens, Tobias Heintz hela aktionsradie ett annat.

I sammanhanget är det viktigt att poängtera att Häcken mötte att mycket starkt IFK Norrköping, där hela offensiva linjen Ishaq Abdulrazak, Samuel Adegbenro och Sead Haksabanovic i perioder höll allra högsta nivå.

LÄS MER: Tobias Heintz levde som en kung i Istanbul

Häcken, som vanligt lett av evigt unge mittbacken Rasmus Lindgren, lyckades kanske inte detronisera Sead Haksabanovic, men var tillräckligt starkt defensivt för att inte låta ”allsvenskans hetaste” avgöra cupkvartsfinalen.

Det är också ett kvitto på kvalitet och stabilitet.

I semifinalen väntar antingen Degerfors eller Västerås, klubbar Häcken i båda fall bör kunna hantera. Matchen spelas på Bravida arena nästa helg. Chansen till en tredje cuptitel på sex försök lever i allra högsta grad.

Hög och jämställd nivå i BK Häcken

Lördagen var en historisk dag för BK Häcken. Samtidigt som herrlaget slog ut IFK Norrköping ur Svenska cupen via 3-2 spelade damlaget sin första tävlingsmatch och nådde 1-0 mot Växjö i Svenska cupens gruppspel.

För Hisingsklubben har försäsongen varit som ingen tidigare.

Fortsättningen har alla förutsättningar att bli ännu svettigare.

ANNONS

LÄS MER: Häcken segrade i historiska cupmatchen

Jag skulle inte bli jätteförvånad om BK Häcken i höst jagar dubbla SM-guld.

Dessutom väntar ett första historiskt gruppspel för damlaget i Champions League och spel i första upplagan av Conference League för herrlaget.

I nuläget är ingen annan svensk klubb i närheten av denna höga och jämställda nivån.

Gällande övertagandet av Göteborg FC kan vi – och har haft – synpunkter. Ingen kan dock lastas BK Häcken. De har gjort saker ”by the book” och är i slutfasen av det truppbygge som kan ge ett andra SM-guld på raken.

LÄS MER: ”Förvandlingen är osannolik – inget någon kunde förutspå”

ANNONS