Från Häckens extra årsmöte där medlemmarna beslöt att säga ja till styrelsens förslag om att ta över Göteborg FC.
Från Häckens extra årsmöte där medlemmarna beslöt att säga ja till styrelsens förslag om att ta över Göteborg FC. Bild: GP

Englandsuppgifterna får mig att misstänka att vi inte fick hela bilden

Jag har inga problemet med själva beslutet. BK Häcken tar över Göteborg FC och har förutsättningar att bli Sveriges mest jämställda elitfotbollsförening. Däremot lever efter uppgifterna om Peter Bronsmans Englandsplaner frågan om vad som är höna och ägg i den här historien.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag föreslår att vi uppehåller oss vid det för ett ögonblick. Ni minns hur det började. Göteborg FC skulle avsluta sin elitsatsning med omedelbar verkan och lämna damallsvenskan direkt. Denna på alla sätt sensationella nyhet kablades ut 29 december, men svängde helt två dagar senare. Istället för nedläggning följde ett par veckors medial huggsexa om detta svenska mästarlag.

LÄS MER: Jubel bland spelarna i Göteborg FC

Dramaturgin innehöll extra allt och landade 13 januari i att BK Häcken föreslog för sina medlemmar att de inte bara önskade ta över Göteborg FC:s damallsvenska lag utan även rädda damfotbollen i Göteborg.

ANNONS

Jag vill ha till protokollet att detta ytterst ädla uppdrag – att rädda damfotbollen i Göteborg – är värt att applådera, men vill också trycka på att argumentet från start var ett av BK Häckens allra starkaste i relationen till sina medlemmar.

Rädda damfotbollen i regionen.

Skäl till att lägga ned Göteborg FC

Denna åsikt dök även upp under den två timmar långa debatt som föregick onsdagens svartgula medlemsbeslut.

Min poäng är att ett av Häckens allra starkaste argument för ett övertagande – nämligen räddningsaktionen av Göteborgs enda damallsvenska lag – endast var ett hot på pappret och blott varade i två dagar.

Lek med tanken att Göteborg FC istället hade sagt som det var från början, att nedläggning aldrig varit aktuell. Då hade den massmediala uppmärksamhet i frågan inte lett till de känsloyttringar som följde och gjorde frågan till en samvetsfråga för Häckens medlemmar.

LÄS MER: Lämnade GFC – kan följa med Bronsman till England

Det får mig att misstänka att ledningen för Göteborg FC hade andra, ännu inte helt kända skäl till att skramla med nedläggningshot.

Är ett av dessa att Englandsprojektet förutsatte ”rent bord” och att denna ännu inte bekräftade satsning tvingade fram en sedan länge planerad åtgärd i elfte timmen?

ANNONS

För mig hänger frågan i luften.

Allt handlar om att spela med öppna kort.

Framgångsrikt sätt att spela spelet

Ingen rök utan eld.

För vem fattar beslut likt Göteborg FC:s ”från ingenstans” om en slutdestination inte redan var inom räckhåll?

Knappast verkställande direktörer i bolag som omsätter miljarder.

Det är här skon klämmer.

Att Göteborg FC har sökt samgående har varit känt tidigare. Att de ser ut att lyckas med BK Häcken handlar om ett framgångsrikt sätt att spela spelet.

Hota med nedläggning.

Använda samvetskortet.

Oavsett vilket är BK Häcken det bästa som kunde hända damfotbollen i Göteborg. IFK Göteborg är inte redo, Öis för litet och Frölunda en annan sport. Allt handlar inte om faciliteter.

Häcken har en stabil värdegrund, bra folk i organisationen, ett till synes ärligt uppsåt och är föreningsdemokratiskt skickligt.

Det här blir bra, både på kort och lång sikt, även om ett par seriesteg hoppas över i jakten på att bli bäst i Sverige.

De största vinnarna? Alla tjejer som älskar att spela fotboll i Göteborgsregionen. Nu finns det även framöver ett lag att sikta på – och vinna SM-guld med.

LÄS MER: Häcken ger grönt ljus – vill ta över GFC

ANNONS