"Förutom vädret imponerade publiken som står och hejar längs hela banan", skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.
"Förutom vädret imponerade publiken som står och hejar längs hela banan", skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.

En dag fylld av löpning, svett och glädje

Målsättning inför årets Göteborgsvarv var att Göteborgs-Posten skulle göra en riktigt bra sändning och att jag själv skulle springa under 1.50. Jag skulle säga att vi lyckades och mitt i jakten på resultat hittar vi också det som gör Varvet till så mycket mer än bara en tävling.

ANNONS
|

Väderleksrapporterna i början av veckan spådde regn och rusk. Jag blev lite orolig då jag som löpare bara har erfarenhet från förra årets lopp och då var det soligt och varmt. Skulle jag inte få användning av den lilla erfarenhet som jag skaffat mig? Ju närmare lördagen vi kom desto bättre väder utlovade prognoserna och när starten för eliten gick vid 13.00 var det runt 15 behagliga plusgrader. Någon timme senare började solen titta fram. Det var i det närmaste perfekt löparväder.

Det är svårt att förklara för någon som inte sprungit hur pass mycket det faktiskt lyfter och peppar löparna.

Förutom vädret imponerade publiken som står och hejar längs hela banan. Det är svårt att förklara för någon som inte har sprungit hur pass mycket det faktiskt lyfter och peppar löparna, men tro mig det gör verkligen skillnad. När man precis har kämpat sig över Götaälvbron och ska ta sig an nästa backe uppför Avenyn (den lutar så mycket mer än man tror!) så får hejaropen dig att faktiskt hålla uppe tempot och inte börja gå.

ANNONS

I flera månader har våra medarbetare på GP förberett dagens rapportering och sändning. Just under Varvetdagen har närmare 30 journalister intervjuat vinnare och motionärer, programlett sändningen, redigerat klipp, fotograferat löpare och publik, hållit koll på tider, redigerat printsidor och satt rubriker på gp.se. Jag är väldigt stolt över den rapportering och sändning som jag hunnit se hittills och ni tittare verkar också vara nöjda. Efter lite drygt halva sändningen hade lika många som såg hela sändningen förra året tittat, vad tittarsiffrorna landar på till slut vet jag inte när jag skriver den här texten. Hela sändningen, som är på nästan sju timmar, går så klart att se på gp.se redan ikväll. På vår sajt kan ni också se alla löpare gå i mål tack vare vår exklusiva målkamera.

Han räddades av en löpare som stannade och utförde hjärt- lungräddning på honom.

För er som inte har tid att se hela sändningen kan jag särskilt tipsa om några klipp som visar att Varvet är så mycket mer än bara löpning. Det är väldigt starkt att se Eduardo Manzano berätta om förra årets lopp då han fick hjärtstopp. Han räddades av en löpare som stannade och utförde hjärt- lungräddning på honom till dess att sjukvårdare kunde ta hand om honom, där har vi både en vinnare och en hjälte. En annan favorit är den ambitiöse reportern som på Hisingen försökte springa ifatt ledaren och till slut också vinnaren Shadrack Kimining för att få en intervju. Han lyckades inte.

ANNONS

Hur gick det för mig då? Jo, den (förvisso ganska självklara) lärdomen jag kan dra från årets varv är att träning lönar sig. Förra året hade jag under 2018 års första månader sprungit 129,4 kilometer. I år har jag mer än fördubblat träningsmängden under samma period och sprungit 287 kilometer. Det gjorde att jag kunde sänka min sluttid från 2.04.08 till 1.44.36. Nästan 20 minuter bättre än sist. Jag får väl satsa på 1.24 nästa år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS