Årets bästa halvlek av Blåvitt – Simon Thern en injektion

IFK Göteborg cupäventyr är över. Det är en missräkning för klubben. Det hamnar dock i skymundan av det lagbygge som pågår. Mot IFK Norrköping togs nya steg. Första halvlek var årets bästa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Pontus Wernblooms roll har varit föremål för diskussion. Nu spelade han till höger på ett centralt mittfält ihop med Alhassan Yusuf och Simon Thern och dök upp som gubben i lådan vid två tillfällen i första halvlek. Där och då kunde Wernbloom mycket väl ha avgjort matchen i Blåvitts favör.

LÄS MER: Efter Haksabanovic drömträff – IFK utslaget ur cupen

Istället stod Sead Haksabanovic för ett matchavgörande skott i krysset. Mot det gick inget att göra. Från sidlinjen var det bara att applådera – och gratulera den allsvenska publiken som får följa bollartisten ytterligare en tid.

När IFK Göteborg anfaller finns längre ingen tvekan om riktning. Mot Norrköping var omställningen modellen. Inte huvudlöst, men uttalat. Dock var anfallen totalt sett för få, särskilt i andra halvlek under jakten på ett segermål.

ANNONS

Simon Thern är vad IFK Göteborg har saknat

Kolbeinn Sigthorsson ersatte Robin Söder i slutskedet. Islänningen har en bit kvar till toppformen. Värvningen har efter lång skadehistorik hög riskfaktor, men har som jag bedömer det goda möjligheter att lyckas. Robin Söder, ja. Aktionen vid ledningsmålet var ”gamle” Robin Söder. 2019 års store IFK-målskytt har alla möjligheter att bli det även 2021.

Simon Thern är en injektion. Riktningsändringarna, bolltempot och passningskvaliteten. Det är precis vad IFK Göteborg har saknat.

Tobias Sana gör fortsatt anspråk på utmärkelsen vårens främste blåvite. Tempoväxlingarna, kombinationsspelet och sista-passningarna. Honom får Roland Nilsson svårt att peta oavsett tillgängliga spelare framöver.

Försvarsspelet är stabilt. Trebackslinjen uppträder tryggt. Här finns både styrka i luft och fart i djupled. Nyckeln är klokskapen och positionskännedomen. Mot Norrköping kompletterade Sebastian Eriksson givna Mattias Bjärsmyr och Carl Johansson väl. Oavsett vilken spelmodell Roland Nilsson sedan väljer är det en trygghet att falla tillbaka på mot utvalda motståndare.

Det störst som har hänt Göteborgsfotbollen sedan Afonso Alves

Sportchefen Pontus Farnerud är värd ett omnämnande, inte bara för spelarna klubben har rekryterat under hans ledning, lika mycket för att tidigt ha frigjort budgetutrymme och platser i truppen. Så länge spelkvaliteten och vinnarmentaliteten finns stör den höga snittåldern i alla fall inte mig.

Under landade Marek Hamsik i Göteborg.

Det är det största som har hänt Göteborgsfotbollen sedan Afonso Alves tog mark på Landvetter för snart 20 år sedan.

ANNONS
ANNONS