Spektakulära OS-uppgifterna tillbakavisas

På måndag avgörs om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026 i en omröstning som spås bli en rysare. Men redan nu förekommer teorier om att Internationella olympiska kommittén (IOK) kan ge båda nationerna var sitt OS. Uppgifter som tillbakavisas av IOK-ordföranden Thomas Bachs presstalesman Mark Adams.

ANNONS
|

Enligt Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet, förekommer rykten om att OS-kommittén på måndag kommer att dela ut OS-värdskap till både Sverige och Italien, men genom en lösning där ett av länderna tilldelas vinter-OS 2030.

En lösning likt den 2017 inför sommar-OS där Paris tilldelades 2024 medan Los Angeles fick värdskapet 2028.

- Sverige och Italien är två kandidater som funkar bra och allt är väldigt jämnt. Om IOK valde att dela ut två OS direkt skulle de slippa en kampanjomgång inför mästerskapet 2030, säger Stub-Nybelius till Sundsvalls Tidning.

ANNONS

Hon menar att spekulationerna från början kommer från italienskt håll.

- Det var våra italienska kollegor som sa det först, men vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap på måndag, säger Stub-Nybelius samtidigt som hon är tydlig med att det i nuläget handlar om just spekulationer.

Men dessa uppgifter tillbakavisas av Thomas Bachs presstalesman Mark Adams, som säger till SOK:s presstalesman Mats Olsson att det inte finns någon sanning i ryktena.

TT

ANNONS