Thomas Engdahl öppnar för flera unga simtalanger till OS i Tokyo nästa år.
Thomas Engdahl öppnar för flera unga simtalanger till OS i Tokyo nästa år. Bild: Jessica Gow/TT

SOK öppnar för simtalanger till OS

Räkna med fler svenska simmare i OS i Tokyo nästa år än i VM som just nu avgörs i Gwangju. Det öppnar i alla fall SOK:s sportchef Thomas Engdahl för. Jag tror vi kommer att ha en del yngre med nästa år på framtidskriteriet, säger Engdahl som också slår fast att satsningen på nationella elitcentrat NEC fortsätter.

ANNONS

Med endast sju simmare på plats i Sydkorea är den svenska truppen den minsta i VM-historien.

De simmare som tar finalplatser – hittills Sarah Sjöström, Louise Hansson och damernas frisimslag på 4x100 meter fritt – har klarat Sveriges olympiska kommittés (SOK:s) uttagningskriterier till OS i Tokyo som invigs den 24 juli nästa år.

Formellt får de dock sin OS-biljett tidigast i november i år då SOK gör sin första uttagning.

De som inte kvalar in på VM har chansen ända fram till slutet av juni nästa år.

SOK:s sportchef Thomas Engdahl öppnar dessutom för flera simmare som kan bli uttagna på det så kallade framtidskriteriet. Unga, lovande idrottare som ska få OS-rutin för att sedan slåss om medaljer i framtida spel.

ANNONS

"Redan där"

Robin Hanson, 18-åringen som tog JEM-guld på 200 meter fritt nyligen, 20-årige Victor Johansson, guld på 1 500 meter fritt i Universiaden, och Björn Seeliger, den 19-årige frisimstalangen som dragits med ryggproblem, nämns alla som tänkbara OS-simmare.

-Robin är egentligen redan där med sin tid på JEM, Victor har också klarat kvalgränsen och Björn vet vi har en enorm kapacitet, säger Engdahl.

-Det är inte så många här i VM, men vi har en enorm topp och två stycken i finalen på 100 meter fjäril, säger Engdahl.

TT: Vad tycker du om svenska VM-insatsen hittills.

-Nu är vi bara inne på dag tre, men Sarah och Louise har varit bäst hittills. Det är jättekul med Louise som ju fått sitt internationella genombrott. Hon har tagit ett stort steg.

-100 meter fjäril är ju en jämn gren och med ett års träning till i USA så tror jag det kan bli riktigt bra på OS. Det är inte långt fram till pallplatsen, säger Engdahl.

Ingen Sarah-oro

Att Sarah Sjöström inte lyckades ta guld som storfavorit känner han ingen oro över.

-Ju längre svit man har, ju närmare kommer man en förlust. Jag tycker hon gör ett bra lopp, hon stumnar på slutet, men gör en bra tid som alltid har räckt till guld tidigare.

ANNONS

De senaste åren har simmarna som tränar vid nationellt elitcenter (NEC) i Eriksdalsbadet inte haft någon större mästerskapslycka, bortsett från Sarah Sjöström som delar sin tid mellan NEC och Turkiet med sin internationella klubb Energy Standard.

SOK står för kostnaderna, enligt Engdahl 1,5-2 miljoner kronor per år, och han anser att NEC är nödvändigt. Däremot kan det bli en förändring med fler unga simmare vid centrat efter OS.

-Den diskussionen och planeringen är redan i gång. Vi vill satsa på ett NEC därför att vi saknar den tanken i Sverige. Vi vet att resten av världen går mot såna center, som Kanada till exempel som tränar på ett ställe och är fantastiskt framgångsrika. De har vänt sin simning om man jämför med för fem-sex år sedan när de inte hade någonting.

Göran Sundberg/TT

ANNONS