Smygläs GP-sportens nyhetsbrev ”Johnssons sportguide”.
Smygläs GP-sportens nyhetsbrev ”Johnssons sportguide”.

Smygläsning: Johnssons sportguide

Indy 500 står inför dörren – vilket har fått Johnssons sportguide att slå ett utrikessamtal. Motorexperten Janne Blomqvist ger klarhet – och tar över veckans power ranking. Dessutom: Ymers tuppjuck, nya verbet ”att gaisa” och LETTLAND?!.

ANNONS
|

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Andreas Johnsson ger dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket – en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Hej, nu ska jag berätta om när jag blev frälst.

Det var nämligen så att jag ifjol fick se och uppleva något som jag till en början kanske inte var så otroligt laddad på, men som jag aldrig riktigt har kunnat släppa.

På helt eget bevåg (läs min chefs bevåg) tittade jag på Indy 500.

Jag hade då turen att, från min kontorsstol, få se Marcus Ericsson bli den blott andre svensk någonsin att vinna tävlingen och nu har vi i Sverige tydligen en ännu större chans att vinna skiten.

Vi har blivit asbra på Indy 500, verkar det som.

ANNONS

Så nu ska det här brevet öppna den amerikanska pärleporten bara för dig, så att du kan komma in och känna the amazing grace.

För att göra det slog jag en pling över några tidszoner, till Indianapolis. Där befinner sig Viaplays stora motorprofil Janne Blomqvist. Han har mer eller mindre precis landat och ska försöka orientera sig inför vad som kallas för "The greatest spectacle in racing".

– Anstormningen är brutal under de här dagarna innan loppet. Det var ju 375 000 åskådare förra året, det kan nog bli fler i år tror jag.

Janne Blomqvist försöker pedagogiskt förklara för mig hur mycket 375 000 personer är.

– Om du tänker dig att man tömmer Uppsala, Gävle och Västerås på folk. Sen åker de till Indianapolis Motor Speedway. Då får du en uppfattning över hur många det är på ett och samma ställe.

Racet är på söndag 17.30, visas på Viaplay och om du prenumererar på Johnssons sportguide så kan vi bjuda på ett avslöjande.

Innan vi går vidare vill jag bara flika in att Västerås är Sveriges tråkigaste stad per capita. Det är alltså det här nyhetsbrevets åsikt. Inte Jannes.

Tre korta ...

Titt som tätt påminns jag om att vi fortfarande har två, grovt räknat, tennisspelare i det här landet. Det är ett lika kärt återseende som när en klasskamrat som du inte pratat med sedan lågstadiet, småpackad, kommer fram och lägger armen om dig för att konstatera att "vi borde hänga mer".

ANNONS

Nu i veckan blev jag påmind om Mikael Ymer när han fick ett tuppjuck. Han var från vettet. Jag vet inte varför, jag bryr mig inte riktigt heller. Men nu finns han åter i mitt medvetande.

✓ "Att gaisa" är ett nytt verb och innebär att fälla dig själv helt utan anledning.

En klubbledare i Gais visade exakt hur man gör genom att, när allt för första gången på mycket länge går klubbens väg, lägga tre rosor i domarnas omklädningsrum efter en förlust – vilket domarna uppfattade som ett hot.

✓ LETTLAND?! Vad i hela Hisingen är det frågan om? Jag fick tyvärr beskåda detta haveri på O'Learys Centralstationen (ej betalt samarbete) och som av en ren slump befann Göteborgs två enda letter just där. De var precis så glada som man tänker sig att två letter kan vara.

Jag är fortfarande i chocktillstånd. Jag trodde inte jag brydde mig riktigt så mycket, det brukar först vara vid semin som det brinner till. Men så kom LETTLAND.

En bra sak, dock: Finland blev utslaget fem minuter tidigare än oss.

Veckans power ranking ft Janne Blomqvist

Den här veckan får Viaplay motors Janne Blomqvist den stora äran att ranka sina bästa racingfilmer.

1. Rush (2013)

ANNONS

”Bra, mycket bra, film! Den hamnar på plats nummer ett.”

2. Superswede (2017)

”Superswede med Ronnie Peterson, för fan! Det är en dokumentär.”

3. Speed Merchants (1972)

”Den handlar om sportvagnsracing i USA. Det är Mario Andretti, det är Helmut Marko och alla de där gamla gubbarna. Det är en väldigt skön speakerröst genom hela. Även det är en dokumentär.”

4. Bilar 3 (2017)

”Bara av en enkla anledningen att jag är med själv i några sekunder, i den svenska versionen.”

5. Driven (2001)

”Den hamnnar sist här bara för att den är så fruktansvärt dålig. Det är en sådan kalkonrulle, den är så töntig och fånig i alla avseenden. Den blir nästan underhållande av bara den anledningen.”

Bubblare: Le Mans '66 (2019)

”Den tycker jag är superbra!”

Nästa vecka kommer jag att skriva direkt från Minneapolis, jetlaggad och jävlig. Vi hörs.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Andreas Johnsson ger dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket – en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Drömläge för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist inför Indy 500

LÄS MER:Gais stänger av polisanmäld ledare från matcherna

LÄS MER:Mikael Ymer diskad efter raseriutbrott

ANNONS