Slagsmål och tumult under derby

Maskerade supportrar brände bengaler under Göteborgsderbyt på Hisingen under gårdagen. En kvinna fick motta ett slag i ansiktet – när hon försökte säga till dem att sluta med bengalerna.

ANNONS
|

Det var strax innan avspark som tumult utbröt i IFK-klacken. En kvinna blev upprörd över att de maskerade personerna med bengaler börjat organisera sig för att tända bengaler.

- Några supportrar hade maskerat sig och förberett för att elda bengaler. Deras uppgift är tydlig: De ska sprida ut sig längs med läktarsektion, längs med staketet eller räcket. Minst en kvinna reagerar då negativt på det beteendet och går fram och försöker dels fotografera supportrarna och dels försöka rycka av en maskering på en av personerna, säger Mike Sahlénius, säkerhetschef på IFK Göteborg.

Supporterpolis avbröt slagsmål

Situationen blir snabbt tumultartad och en person utdelar ett slag mot kvinnan. Ganska omgående backas kvinnan upp av en annan man, som snart är inblandad i ett fullskaligt slagsmål med, vad som tros vara, en av de maskerade männen.

ANNONS

- Jag är lite osäker på vem den andra är. Det är två män som slåss, kvinnan försvinner ur bild ganska snabbt efter det utdelade slaget. Givetvis blir hon rädd och chockad, men slaget sänker henne inte på något sätt och ambulans behöver inte tillkallas, säger Mike Sahlénius.

Någon minut in i slagsmålet har en supporterpolis gått in och avstyrt bråket och situationen lugnar sig på läktaren.

Inget ingripande på läktaren

Sedan blev de två männen eskorterade ut från arenan?

- Det är inte riktigt så enkelt. Det finns en generell uppfattning om att vi inte gör någonting åt det här. Men vi identifierar dem på läktaren och tar hand om det efter. Går vi in och tar dem på läktaren så finns det en risk att tredje man blir skadad, säger Mike Sahlénius.

Sahlénius menar att vid ett ingripande på läktaren ökar risken för andra supportrar att skadas i det tumult som uppstår när dessa individer backar undan från polis och ordningsvakter och att det blir som en tryckvägg bakåt.

- Det blir inte bra, det har gått riktigt illa. Det är en beprövad metod som vi gått ifrån. Nu försöker vi utreda och sedan ta den här individen när den är själv, och då går allt väldigt lugnt till, säger Mike Sahlénius.

ANNONS

Är bengalerna ett stort problem?

- Det stora problemet är för det första att det är en värmekälla som är jättevarm, och handskas man fel med den så är det inte bra. Vikan konstatera att det ser ut såhär, och att vi inte kommer kunna visitera bort problemet - de kommer in ändå, säger Mike Sahlénius.

Sahlénius tror att man behöver hitta någon mellanväg för att nå framgång med bengalerna - för att det ska vara säkert.

- Vi kommer ju självklart fortsätta visitera bort bengalerna, men man kanske ska testa något legalt brännande och styra upp det bättre. Kommer de illegala försvinna? Nej, inte till 100 procent, men då har vi i alla fall styrt upp det med hjälp av supporterleden, säger han.

Sahlénius tror inte att supportrarna som maskerar sig har som mål att skada andra eller förstöra matcherna, och att det därför eventuellt vore en lösning att få till något legalt brännbart.

- Det blir säkrare, och det hade varit att föredra såklart. Då kommer man också ta av sig maskeringarna. Maskeringarna i sig är ju något som upplevs som hotfullt av publiken, framförallt för barn.

"Det är så sjukt"

En person som GP pratat med, satt på läktaren när tumultet utbröt.

ANNONS

- Jag såg att det blev tumult och att två killar slogs. Sedan kom supporterpolisen och tog tag i en hand, och så bröts allt, säger han.

Han berättar också att bengalerna förekommer på alla typer av matcher, och att själva eldandet inte är problemet.

- Det är jävligt tragiskt att man inom samma förening bråkar. Oavsett vems fel det är, att man slåss så... Det är sjukt, säger han.

Polisen har inte upprättat någon anmälan om händelsen.

Vet du mer ellervar du på plats?

Mejla GP på webbred@gp.se

Mms:a eller sms:a till nummer: 72010

Tipstelefonen: 031-17 20 10

ANNONS