Henok Goitom firar sitt första mål mot BP tillsammans med framspelaren Daniel Sundgren och Alexander Milosevic.
Henok Goitom firar sitt första mål mot BP tillsammans med framspelaren Daniel Sundgren och Alexander Milosevic.

"Skönt att känna sig lätt som en fjäril"

En Henok Goitom i form är ett AIK i form. Nu kommer målen också. Anfallsveteranens sjunde för säsongen spräckte Brommapojkarnas täta defensiv. Det åttonde säkrade sjätte raka allsvenska segern för guldfavoriten.

ANNONS
|

De första 44 minuterna hade AIK förtvivlat svårt att ta sig förbi BP:s försvarslinjer. När det väl skedde var avslutningarna för tama eller så briljerade målvakten Nikola Petric.

Högst klass höll reflexräddningen på Kristoffer Olssons friläge. Just Olsson – helt klart landslagsaktuell som han presterar just nu – styrde och ställde rejält från sin mittfältsposition, men fick inte betalt för sina smarta djupledspassningar.

- Jag har sagt att jag dödar honom om han sticker till en annan klubb innan transferfönstret, skämtar Goitom.

ANNONS

Men han kan vara lugn.

- Jag har inga sådana planer, säger Olsson.

Använde pannan

Goitom borde definitivt ha skickat in ledningsmålet tidigare, frispelad av just Olsson. När Goitom använde pannan gick det bättre. Med sekunder kvar av den första halvleken kom det förlösande målet för serieledaren.

- Alex (Alexander Milosevic) tar en lite högre position och vi kan bryta bollen. Han slår ett pass ut till (Daniel) Sundgren som slår ett perfekt inlägg. Det var bara att lägga pannan på det. Det var dags att göra mål på ett annat sätt än bara med fötterna, säger han.

Den senaste tiden har lagkaptenen haft god utdelning. Goitom avgjorde med matchernas enda mål mot både Elfsborg och Kalmar FF.

- Formen känns bra. Det var lite jobbigt under våren att ha problem med ena knäet. Det kunde man kanske inte se utåt, jag ville inte att folk skulle veta om det. Men jag dolde det bra och laget fick in poängen.

ANNONS

"Lätt som en fjäril"

- Nu känns det bra att vara skadefri, att känna sig lätt som en fjäril.

- Dessutom är vi ödmjuka inför varje match, oavsett vilka vi möter. Det är så lätt att komma hit och tro att vi ska få poängen utan att göra det hårda jobbet.

Tolv minuter in i andra halvlek slog han till igen. Elegant framspelad av Kristoffer Olsson lyfte Goitom lugnt in bollen när Nikola Petric rusade ut.

Tränaren Rikard Norling om sin anfallare och lagkapten:

- Han är en fantastisk fotbollsspelare att jobba med. Jag kanske lär mig mer av honom än han av mig. Han är i bra slag. Just nu leder han laget på ett väldigt bra sätt. Hatten av.

ANNONS

Imponerande svit

Med tolv omgångar kvar står AIK på 42 poäng, just nu fem fler än Hammarby (möter Örebro hemma på måndagskvällen). En högst imponerande poängskörd. Ännu mer imponerande: AIK:s förlustfria allsvenska svit är uppe i 30 matcher. Senaste förlusten (1–2) kom borta mot IFK Göteborg den 10 augusti förra året.

Men det är en bra bit kvar till Malmö FF:s rekord på 49 matcher utan förlust.

- Vi kämpar på, säger Norling och skrattar.

I övrigt på Grimsta, som satte publikrekord med 6820 åskådare:

BP-tränaren Luis Pimenta inledde i pausen en het diskussion med domaren Bojan Pandzic. Den ordväxlingen slutade med Pimenta skickades upp på läktaren.

- Jag har inga problem med en domare som blåser lite eller blåser mycket, men jag vill ha konsekvens. Jag förolämpade inte domaren, jag tyckte bara att han var inkonsekvent och sade min mening och han höll inte med och visade ut mig, säger Pimenta till C More.

ANNONS
TT

ANNONS