Skidtoppen Jelena Välbe fortsätter hylla Vladimir Putin

Den ryska skidpresidenten uteslöts från det internationella skidförbundet.
Trots det fortsätter Jelena Välbe uttrycka sitt stöd till Vladimir Putin.
– Jag skulle aldrig motsäga, diskutera eller ens överväga hans beslut, för jag litar fullständigt på honom, säger hon enligt norska NRK.

ANNONS
|

Jelena Välbe har haft ledande positioner inom det internationella skidförbundet (FIS) under flera år, i maj tvingades hon lämna till följd av sina tydliga Putin-sympatier.

Nästan ett år efter att Ryssland inlett sitt invasionskrig i Ukraina står Välbe fast vid sina åsikter, någonting hon gör klart i en intervju med den statligt ägda ryska RIA Novosti.

– Jag tror att 99 procent av kvinnorna i Ryssland stöder honom. När han talar lyssnar kvinnorna. Väldigt få kvinnor lyssnar på andra politiker, hävdar Välbe för nyhetsbyrån, enligt NRK.

Hon fortsätter:

– Jag skulle aldrig motsäga, diskutera eller ens överväga hans beslut, för jag litar fullständigt på honom.

ANNONS

”Fullständigt förkastligt”

Uttalandena får NRK:s kommentator Jan Petter Saltvedt att rasa. Han menar att ingenting talar för att Välbe ska släppas in i värmen igen.

– Det är fullständigt förkastligt att en internationell president gör dessa uttalanden. Inget av innehållet förvånar mig, men hon har annars hållit en låg profil sedan invasionen av Ukraina för att inte provocera den internationella skidvärlden, säger han.

När Välbe kastades ut från FIS var det ett bakslag för Putin, som gärna sett att landet haft påverkanskraft i det internationella förbundet.

Välbe var tidigare en framgångsrik åkare som under karriären vann tre OS-guld och 14 VM-guld.

LÄS MER:Drömläge för Karlsson efter norsk kollaps

LÄS MER:"Täpper igen truten på dem som tycker hon är dålig"

LÄS MER:Frida Karlssons svar till Jari Isometsä

ANNONS