Konflikten mellan ledningen för Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och de största skidnationerna handlar om hur förhandlingarna om framtidens tv-rättigheter ska gå till. En strid som berör alla skidgrenar inom Fis.
I potten finns mycket pengar kombinerat med inflytande i det egna landets tv-rättigheter.
Den omstridde Fis-ordföranden Johan Eliasch vill införa centraliserade förhandlingar. Målet är att skapa större intäktsmöjligheter genom tv-rättigheterna. Även de mindre skidnationerna skulle få mer pengar. Dessutom skulle det skapa mer ordning och reda eftersom skidsportens tv-avtal är en rörig historia.
Hittills har varje arrangörsland av världscuptävlingar själva kunnat förhandla om tv-rättigheterna. Det har inneburit att de flesta nationerna tecknat avtal som innebär att världscuptävlingar sänds utanför public service. I Sveriges fall sänds världscuptävlingarna i Viaplay. Österrike är undantaget, som tecknade avtal med landets statliga tv-bolag. Norge har gått en medelväg.
Har skapat "Snowflake"
Dessutom har nationerna olika längder för sina tv-avtal. Sveriges går ut efter de två kommande säsongerna. Andra nationers avtal löper ut 2031.
Flera medlemsnationer har protesterat mot centraliserade förhandlingar. Stämningen i diskussionen blev så inflammerad att åtta nationer (Sverige, Norge, Finland, Österrike, Schweiz, Tyskland, Italien, Slovenien) bildade gruppen Snowflake. Det spekulerades om att detta kunde vara början på en "utbrytarliga" från världscupen.
Karin Mattsson berättar nu att Snowflakes syfte var att bli starkare vid förhandlingsbordet:
– Detta var för att hitta en bra förhandlingsbalans och kunna flytta fram positionerna. Det har också hänt. Rollerna är lite annorlunda i dag. Snowflake har haft en stor betydelse i att fördjupa kunskaperna och titta på olika modeller och få till ett så bra avtal som möjligt, säger hon.
"Blir centraliserat avtal"
Karin Mattsson vittnar om en tuff stämning i förhandlingarna:
– Det har varit ganska hård ton mellan vissa länder och Fis. Det har varit tuffa diskussioner. Men det är viktigt att hjälpas åt så att vi får ett så bra arbetssätt som möjligt. Det är inte enkelt när så många intressen ska smälta ihop.
Hur kommer konflikten att sluta?
– Jag tror det kommer att bli ett centraliserat avtal och att det blir bättre för alla. Vi jobbar på att få till ett avtal som är bättre för Sverige jämfört med det vi har i dag. Jag kan inte säga mer än så eftersom vi är inne i förhandlingar, svarar Karin Mattsson, som är medveten om att det börjar bli bråttom eftersom nuvarande svenska tv-avtal bara gäller två år till:
– Det är hög tid till att vi börjar komma vidare.
När det gäller VM-tävlingarna i de olika skidgrenarna förhandlas de centralt av Fis.