Victor Öhling Norberg, Erik Mobärg och Viktor Andersson är svenskarna i skicrossen. Längst ut till höger tränaren Erik Iljans.
Victor Öhling Norberg, Erik Mobärg och Viktor Andersson är svenskarna i skicrossen. Längst ut till höger tränaren Erik Iljans.

Skicrosskaptenen positiv: "Vi är redo"

Victor Öhling Norberg har störst kapacitet. Men förbundskapten Joar Båtelson tror att samtliga tre svenska åkare kan utmana om medaljerna i skicross. Som alltid behövs det "en bra dag".

ANNONS
|

Efter haverierna i puckelpist, snowboard och slopestyle kliver skicrossen in i OS med herrarnas kval och final tidigt onsdag morgon.

Ska det bli någon utdelning i freestyle- och snowboardgrenarna? Det hoppas Båtelson. Sandra Näslund (tävlar på fredag) är skyhög favorit på damsidan och trion Öhling Norberg, Viktor Andersson och Erik Mobärg har samtliga nått finaler i världscupen i vinter.

- Två medaljer är målet, varav ett är guld, säger Båtelson.

ANNONS

Bäst när det gäller?

Som regerande världsmästare och tidigare vinnare av den totala världscupen är det inte konstigt att Öhling Norberg ses som den med störst möjligheter att leverera. Men då ska ryggen hålla i snöparken i Bokwang.

- Hans rygg är alltid en balansgång. Det är snarare vardag. Det handlar om att hålla igång den och han har inte fått några bakslag den senaste tiden.

- Vi känner oss trygga med leverans från alla kroppsligen.

TT: Vad talar för Öhling Norberg?

- Han har utvecklats till en åkare som kan ta fram det han har när det verkligen gäller. Det visade han på VM. Han har potential att vara högst upp och jag tror att han har större chans när det brinner som häftigast.

ANNONS

Mobärg "dark horse"

- Han har mest rutin och självförtroende i sammanhanget. Men när vi såg träningen på Idre Fjäll var Erik Mobärg väldigt vass.

- Han är lite av en "dark horse", säger Båtelson.

Viktor Andersson tränar och tävlar med en tejpad axel efter benbrottet i januari. Han var på sitt vanliga, avslappnade humör när skicrossåkarna hade pressträff i Sweden Arena.

TT: Mår han så bra som han säger att han gör?

- Det var länge sedan jag såg honom så lycklig som de gånger han ställde sig på skidor i Idre och efter träningen här. Han kom ned sprudlande glad och kände att det höll hela vägen ned, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Förbi alla är drömmen

När Victor Öhling Norberg visualiserar en OS-final ligger han längst bak och passerar alla i slutet.

- Det är drömmen, för att det är snyggast att göra så. Men jag tror inte att jag vågar göra det om jag står i en final. Då vill jag nog helst ta starten och leda hela vägen, säger han.

Sett till säsongen hittills är schweiziske världscupledaren Marc Bischofberger, landsmannen Alex Fiva och Jean Frederic Chapuis, Frankrike, tre tunga favoriter.

- Schweizarna ser bra ut och de är vassa. Sedan kan alltid Filip Flisar från Slovenien blixtra till på mästerskap, säger Joar Båtelson.

Kvalomgången i herrarnas skicross startar 03.30 på onsdag morgon, svensk tid. Finalen börjar 05.15.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Så avgörs skicrossen

Kvalomgången avgör seedningen inför finalfasen, alltså vilket heat åkaren placeras i åttondelsfinalerna.

Finalfasen: Fyra åkare i varje heat, de två främsta går vidare. Avgörs i åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, lilla finalen (de utslagna i semifinalen) och finalen där medaljerna fördelas.

ANNONS