Skellefteå tippas av tränarna som vinnare av SM-guldet. Arkivbild.
Skellefteå tippas av tränarna som vinnare av SM-guldet. Arkivbild.

Skellefteå guldtippat i SHL

Frölunda fick fira SM-guld inför tiotusentals supportrar på Götaplatsen i våras. Den här säsongen blir det guldfest norröver – i alla fall om man får tro SHL-tränarna.

ANNONS
|

Frölunda klappade dit Skellefteå med 4–1 i matcher i förra säsongens finalserie och avgjorde på bortaplan i Västerbotten.

Men det var en engångsföreteelse. I alla fall om man ska tro tränartipsen som levererades på den årliga upptaktsträffen på Norra Latin i Stockholm

Totalt fick fem klubbar guldtips, tre av dem fick fler än en röst – det vill säga från någon annan än dem själva.

"Positiva känslor"

Skellefteå fick fem röster, Växjö fyra och Frölunda tre.

- Jag har positiva känslor. Vi har ett bra lag, bra material, ett otroligt driv i gruppen och en bra stomme som har stannat kvar. Dessutom har vi fått tillbaka tre spelare som vunnit förut, så jag ser fram emot det här, sade Fredrik Öberg, som flyttats upp från J18-laget och tar plats i tränarstaben i stället för Schweizflyktade Hans Wallson.

ANNONS

De tre stjärnor som har återvänt är forwardsduon Oscar Möller och Joakim Lindström från KHL samt backen Johan Alm från Nordamerika. När klubben i onsdags värvade NHL-målvakten Joni Ortio, Calgary, steg förväntningarna ytterligare.

- Jag tror Ortio kan hjälpa oss, han spelade 22 matcher i NHL förra säsongen och det är världens bästa liga, sade Öberg.

Mästarlag på jakt

Skellefteå har spelat sex raka finaler i SHL, men förlorat de två senaste.

- Vi hade lite missflyt med skador, sedan tycker jag att när finalspelet började så hade man inte den där riktiga spetsen. Det saknades lite, litegrann, kanske när man vann i sudden mot Växjö (i sjunde och avgörande semifinalen) att det var lite okej att gå till final, sade Öberg.

Regerande mästarlaget Frölunda kommer dock inte att släppa någon titel frivilligt ifrån sig. Tränaren Roger Rönnberg sade att hans lag inte känner sig jagat – utan snarare fortsätter deras jakt.

ANNONS

- Vi har inte vunnit serien en enda gång och jag är less på att vara tvåa (tre år i rad), sedan har vi bara vunnit (SM-guld) ett år, vi vill vinna två år i rad, sade Rönnberg.

I botten tippas skrällnykomlingen Leksand bli ett nytt Karlskrona, särklassig jumbo i som kvalade sig kvar i fjol.

- Vi har att jobba med, vi har varit lite naiva så här långt (i träningsmatcherna). Skulle vi ha två lag bakom oss så är jag jättenöjd, sade tränaren Per-Erik Johnsson.

SHL startar nästa lördag.

Fakta: Tränarnas tips – de tar guldet

Skellefteå: 5 röster.

Växjö: 4.

Frölunda: 3.

Linköping: 1.

Luleå: 1.

ANNONS