Skandaltränaren Eteri Tutberidze slår tillbaka

När tränaren Eteri Tutberidze inte tröstade en gråtande Kamila Valieva under OS fick hon hård kritik. Nu slår skandaltränaren tillbaka.
– Varför ska jag trösta någon som inte vill bli tröstad?, säger hon till L'Équipe.

ANNONS
|

Kamila Valievas öde var en stor snackis under OS i Peking 2022. Den ryska tonåringen var favorit i konståkningen men under spelen kom det fram att den då 15-åriga Valieva testat positivt för dopning.

På grund av sin unga ålder fick Valieva fortsätta tävla under utredningen och genomförde trots dopningsanklagelserna OS-tävlingarna. När den individuella tävlingen skulle avgöras gick dock allt fel. Valieva slutade fyra efter att ha ramlat flera gånger och hon lämnade isen i tårar.

Valievas tränare, den skandalomsusade Eteri Tutberidze, fick ta emot stor kritik när hon i stället för att trösta 15-åringen var hård mot henne efter tävlingen.

ANNONS

Bland annat IOK-presidenten Thomas Bach kritiserade den ryska tränaren.

– Det var fruktansvärt att se, sa han.

Nu slår Tutberidze tillbaka.

– Varför ska jag trösta någon som inte vill bli tröstad? Problemet var inte att hon misslyckades, problemet var att hon gav upp. OS är en dröm för alla idrottare och många hade offrat allt för att få hennes (Valievas) plats. Jag tolererar inte ett sånt agerande. Att Thomas Bach lägger sig i och kritiserar mig tycker jag är orättvist. Jag förväntar mig en ursäkt från honom, säger hon till franska L'Équipe.

Ärendet i Cas

Kamila Valievas ärende är ännu inte avgjort. Ryska antidopningsbyrån Rusada har slagit fast att hon fått i sig dopningspreparat av misstag och straffar inte tonåringen. Internationella antidopningsbyrån Wada tar dock ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Eteri Tutberidze har även innan fallet med Kamila Valieva varit en kontroversiell tränare men kontroversiella metoder. Hon hävdar att hon inte har något med dopning att göra.

– Mina aktiva har alltid varit rena, säger hon.

LÄS MER:Wada överklagar Valievas dopningsdom till Cas

LÄS MER:Valieva straffas inte av Rusada

LÄS MER:Eteri Tutberidze utsatt för pyromanattack: ”Spårat ur”

ANNONS