Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg kunde närvara vid lagets sista träningspass inför Champions League-kvalet, men kommer inte till spel i morgondagens match.
Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg kunde närvara vid lagets sista träningspass inför Champions League-kvalet, men kommer inte till spel i morgondagens match.

Skadedrabbat Malmö inför CL-kvalet

Två gånger om har Malmö FF tagit sig till Champions League trots skakiga starter på kvalet. När laget inleder årets kval saknas både kapten Markus Rosenberg och vicekapten Behrang Safari – men kanske är Rosenberg tillbaka till returen. Samtidigt är motståndet tuffare än tidigare år.

ANNONS
|

Malmö FF går in i Champions League-kvalet med förhoppningar om att för tredje gången på fyra år kvalificera sig för Europas finaste klubbturnering. För motståndet står det makedonska mästarlaget FK Vardar.

- Spelarna känns väldigt närvarande och sugna. Känslan i dag är väldigt positiv och den ska vi ta med oss till morgondagen, säger Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson efter att laget i gassande solsken genomfört sitt sista träningspass inför onsdagens match.

ANNONS

Hoppas på Rosenberg i returen

De största frågetecknen hos den allsvenska serieledaren finns fortsättningsvis i försvaret. Behrang Safari saknas i truppen med en känning i vaden och Rasmus Bengtsson har fortfarande inte spelat en tävlingsmatch sedan sin långa skadefrånvaro. Längre upp i banan kommer varken lagkaptenen Markus Rosenberg eller Alexander Jeremejeff till start.

- Deras frånvaro påverkar egentligen inte vårt sätt att spela, det är ju inget snack om att vi inte skulle ha kvalitet att ersätta dem med. Men det är klart Safari och Rosenberg har mycket erfarenhet, så nu är det andra som får kliva fram och ta mer ansvar.

- Absolut, det finns inget som säger att han inte ska kunna göra det. Det gäller för övrigt även Safari och Jeremejeff, vi tar det dag för dag med alla tre. När det gäller Rosenberg så gjorde han betydligt mer intensiva aktioner under dagens träning, så det glädjer mig.

ANNONS

"Typiskt öststatslag"

Även om Malmö FF och Champions League-kval varit en framgångsrik kombination under de senaste åren har dock skåningarnas starter i regel varit skakiga. Sommaren 2014 inledde man med 0–0 hemma mot lettiska FK Ventspils och året efter blev det samma resultat i kvalpremiären mot litauiska Zalgiris Vilnius. På onsdagen ställs man mot en motståndare som på pappret ska vara avsevärt tuffare än de två baltiska klubbarna.

- De har många individuellt skickliga spelare, framför allt två brassar längst fram som det gäller att hålla ett extra öga på. Annars så är det ett ganska typiskt öststatslag, väldigt markeringsinriktade och aggressiva, säger mittfältaren Oscar Lewicki som vikarierar som lagkapten i Rosenbergs frånvaro.

Även Vardar har spelare på skadelistan. Mittfältarna Darko Velkovski, Jaba Jiguari och Petar Petkovski samt anfallaren Aco Stojkov har fått stanna hemma i Makedonien, konstaterar lagets tränare Goce Sedloski på Vardars presskonferens inför matchen.

Vid lunch på tisdagen hade nästan 19 000 biljetter sålts till matchen.

- Helt fantastiskt med sådant intresse redan vid första matchen. Det ska bli spännande att gå ut på plan och se vilken aura det är kring matchen, säger Lewicki.

ANNONS
TT

Fakta: Malmö FF:s lyckade kval till Champions League

2014–2015

Andra omgången: FK Ventspils (Lettland) 0–0, 1–0

Tredje omgången: Sparta Prag (Tjeckien) 2–4, 2–0

Playoff: Salzburg (Österrike) 1–2, 3–0

2015–2016

Andra omgången: Zalgiris Vilnius (Litauen) 0–0, 1–0

Tredje omgången: Salzburg (Österrike) 0–2, 3–0

Playoff: Celtic (Skottland) 2–3, 2–0

Fakta: MFF:s väg till Champions Leagues gruppspel

Andra kvalomgången: Malmö FF-Vardar, 12 juli (hemma), 18 juli (borta).

Tredje kvalomgången: 25–26 juli och 1–2 augusti.

Playoff: 15–16 augusti och 22–23 augusti.

Gruppspelet inleds i september.

Fakta: Svenska lagens CL-facit de senaste tio åren

2016–17: IFK Norrköping, andra kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 4–5 mot Rosenborg.

2015-16: Malmö FF, gruppspelet, slutade sist i gruppen på tre poäng.

2014-15: Malmö FF, gruppspelet, slutade sist i gruppen på tre poäng.

2013-14: Elfsborg, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 0–1 mot Celtic.

2012-13: Helsingborg, playoff, åkte ut efter sammanlagt 0–4 mot Celtic.

2011-12: Malmö FF, playoff, åkte ut efter sammanlagt 3–4 mot Dinamo Zagreb.

2010-11: AIK, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 0–4 mot Rosenborg.

2009-10: Kalmar FF, andra kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 3–3 men färre gjorda bortamål mot Debrecen.

2008-09: IFK Göteborg, andra kvalomgången, åkte ut efter 3–5 mot Basel.

2007-08: Elfsborg, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 1–5 mot Valencia.

ANNONS