Daniel Sjölund jublar efter sitt 3-2-mål.
Daniel Sjölund jublar efter sitt 3-2-mål.

Sjölunds osannolika mål kan betyda SM-guld

Daniel Sjölunds osannolika slutvinjett efter 16 år som allsvensk fotbollsspelare berörde honom djupt.

ANNONS
|

3–2-målet mot Örebro i 94:e minuten, med foten nästan vid huvudet och med skosulan, säkrade inte bara andraplatsen och stora silvret åt IFK Norrköping. I och med att AIK inte vann mot Sundsvall (0–0) såg Sjölund till att ge liv åt gulddramatiken ändå in i den sista omgången.

- Nu har vi gett det chansen. AIK har bara förlorat en match i år, men det är klart att det blir nerv in i sista matchen. Och då kommer vi vara där för att försöka göra vårt, säger lagkaptenen Andreas Johansson inför slutomgången där Häcken borta väntar för Norrköping.

ANNONS

Vinner Norrköping och AIK förlorar borta mot Kalmar hamnar SM-guldet i Östergötland. En lika oväntad som osannolik utgång av årets allsvenska som Sjölunds avskedsföreställning inför sin hemmapublik.

"Det gick ju vägen"

Med en blomsterkvast under ena armen och en tavla som avskedsgåva i handen fick Sjölund, 35, gång efter gång berätta om målet.

- Jag fick en fin boll av Lars (Krogh Gerson). Den skruvar sig från mig, men jag får en liten touch på den. Jag är osäker först om den ska gå in för den går mot stolpen. Men sedan ser lag lagkamrater rusa efter mig, så jag antog att det blev mål, säger Sjölund och skrattar gott åt 3–2-målet.

- Vi har vänt matcher tidigare och vi har en hörna framför Curva Nordahl. Det var bara att försöka ta sig in och ställa till med något.

- Och det gick ju vägen.

ANNONS

TT: Hur känns det att lämna klubben nu?

- Det är en obeskrivlig känsla när man byggt upp något under lång tid och det kommer att bli tufft att lämna det här stället, men det ska bli kul att följa det här gänget. Jag ser en ljus framtid för den här föreningen, säger Sjölund.

Hyllade veteranerna

Sjölund värvades av nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson från Åtvidaberg inför säsongen 2015, den som slutade med ett SM-guld. Innan dess hade han en lång och framgångsrik karriär i Djurgården, där han var med och vann två svenska mästerskap.

Tillsammans med lagkaptenen Andreas Johansson, 36, har Sjölund varit fundamental i Norrköpings lyft från mitten- och bottenlag till en faktor i svensk klubblagsfotboll.

- Jag tror att det kommer att dröja länge innan vi får två spelare som kommer att vara så betydelsefulla för IFK Norrköping, säger managern Jens Gustafsson.

ANNONS

Snart tar Sjölund familjen med sig till Mariehamn på Åland medan Andreas Johansson och hans närmaste vänder hem till Halmstad.

- Jag har sagt hela tiden att jag vill avsluta i IFK Mariehamn, där det en gång började.

Andreas Johansson, 36, lämnar nästa helg över kaptensbindeln efter 205 allsvenska matcher för IFK Norrköping sedan han värvades från Bochum i tyska andraligan inför säsongen 2012. En övergång som Janne Andersson klassade som den viktigaste under åren som manager i klubben.

Grät i spelartunneln

- Det började känslosamt redan i spelargången, det var väldigt många tankar som flög genom huvudet. All den uppskattning och kärlek jag fått genom åren.

- Det brast lite där, säger Johansson som inte kunde hålla tårarna tillbaka.

ANNONS

Jens Gustafsson inledde presskonferensen med en lång hyllning till Johansson och Sjölund.

- De har varit helt fantastiska för klubben. De har gjort att det är möjligt att vi i år kan summera minst en andraplats efter många års jobb med att jämt och ständigt göra andra spelare bättre. Jag är oerhört glad över det galna slut som blir när "Daja får sätta dit bollen.

- Vi kunde inte få ett bättre slut att tacka av "Daja" och "Ante" på.

Där kanske Gustafsson får fel.

TT

Fakta: Andreas Johansson

Född: 10 mars 1982.

Klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: Getinge, Halmstads BK, Bochum.

Allsvenska matcher/mål för IFK Norrköping: 204/10.

Främsta meriter: Svensk mästare 2015, utsedd till allsvenskans mest värdefulle spelare samma år, en A-landskamp.

Aktuell: Spelade sin sista allsvenska hemmamatch för IFK Norrköping på söndagen. Flyttar med familjen till Halmstad efter säsongen och spelar nästa år för Halmstads BK.

Fakta: Daniel Sjölund

Född: 22 april 1983.

Klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: IFK Mariehamn, Brommapojkarna, West Ham, Liverpool, Djurgården, Åtvidaberg.

Allsvenska matcher/mål för IFK Norrköping: 86/5.

Främsta meriter: Tre SM-guld, finländsk landslagsman, svensk cupmästare två gånger, spelat över 320 matcher under 16 allsvenska säsonger.

Aktuell: Flyttar med familjen hem till Åland och spelar nästa säsong för IFK Mariehamn. Avgjorde mot Örebro i 94:e minuten.

ANNONS