Sjarapovas comeback delar tennisvärlden

Den 26 april ställer sig Maria Sjarapova åter på baslinjen. Comebacken har blivit en vattendelare i tennisvärlden.

ANNONS
|

Nyheten kom helt oförutsedd i mars 2016. Vid en minst sagt välregisserad presskonferens på ett lyxhotell i Los Angeles berättade Maria Sjarapova att hon tidigare under året testat positivt för meldonium. Ämnet som förbjöds vid årsskiftet och som fällde flera stora idrottsstjärnor.

Sjarapova påstod att hon hade tagit hjärtmedicinen i omkring tio år.

- Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och saker tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sade Sjarapova.

ANNONS

Hon fortsatte:

- Jag tar fullt ansvar för det jag gjort. Jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och jag hoppas innerligt att jag får en chans till.

Och en chans till, det har hon fått.

Gräddfil tillbaka

Den från början två år långa avstängningen kortades ner till 15 månader, vilket betyder att hon är fri att spela tennismatcher igen från och med onsdagen den 26 april. Lägligt nog spelas den första omgången av Stuttgarts WTA-turnering just den dagen – och Sjarapova har fått ett wild card till tävlingen.

Vissa, bland annat WTA-chefen Steve Simon, välkomnar den ryska megastjärnan – med bland annat fem grand slam-segrar på kontot – tillbaka med öppna armar. Andra ställer sig mer tveksamma. En av dem är herrarnas världsetta Andy Murray.

- Jag tycker att man verkligen ska behöva kämpa för att komma tillbaka, säger Murray till The Times.

ANNONS

Tränaren och expertkommentatorn Janne Gunnarsson är på samma linje.

- Det är helt fel. Hon får en gräddfil, jag gillar det inte alls, säger han till TT.

- Dopning är ett så tråkigt ämne. Jag tycker att hon skulle behövt jobba sig tillbaka som alla andra.

"Handlar om business"

Så varför väljer då den ansedda turneringen i Stuttgart att bjuda in Sjarapova?

Enligt Gunnarsson är svaret enkelt.

- Det handlar om business. De kommer att sälja massvis av biljetter och få mycket uppmärksamhet. Så de går med vinst, men moraliskt är det helt fel.

Den tjeckiska stjärnspelaren Barbora Strycova vet hur det är att komma tillbaka från en dopningsavstängning. 2013 stängdes hon av i sex månader efter att ha ätit en bantningsmedicin som innehöll ett förbjudet ämne. Men när hon var spelklar igen fanns ingen genväg till toppen.

ANNONS

- Det är klart att det hade varit trevligt att få wild cards när jag kom tillbaka, men jag är inte Sjarapova. Inget har förändrats för henne. Hon kan spela samma turneringar som jag, säger Strycova till Daily Telegraph.

- Jag tycker inte att det är okej. När du har gjort något sådant här måste du bli straffad. Men hon är Maria, så vad kan man göra? Jag blir inte sur, men jag blir lite chockad. Jag kan dock inte ändra på det, så jag tänker inte på det.

Hungrig och motiverad

Under de 15 månader som Maria Sjarapova har varit borta från tennisen har hon bland annat studerat vid Harvard, skrivit en bok och tränat boxning.

- Det är svårt att veta vilken form hon är i. Men titta på Rafael Nadal och Roger Federer. De var borta med skador i sex månader och kom tillbaka och vann. Hon kommer säkert vara lite ringrostig, men hon kanske är mer motiverad och hungrig nu, säger Janne Gunnarsson.

ANNONS
TT

Fakta: Meldonium

Det prestationshöjande medlet meldonium utvecklades i Lettland och används i bland annat hjärtmedicin. Studier har visat att ämnet förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Meldonium infördes på antidopningorganisationen Wadas dopningslista 1 januari 2016 efter att ha funnits på bevakningslistan året innan. I samband med att preparatet förbjöds åkte flera idrottsstjärnor fast i dopningskontroller.

Fakta: Maria Sjarapova

Född: Den 19 april 1987 i Njagan, Ryssland. Sedan 1994 bosatt i USA.

Meriter i urval: Fem grand slam-segrar (Två i Franska öppna, en vardera i Australian Open, US Open och Wimbledon). Sammanlagt 35 WTA-titlar. OS-silver 2012.

Aktuell: Gör comeback i Stuttgarts WTA-turnering i april, efter att ha varit dopningsavstängd i 15 månader. Har även fått ett wild card till turneringen i Madrid i maj.

ANNONS