Sarah Sjöström med sina fem medaljer.
Sarah Sjöström med sina fem medaljer. Bild: Jessica Gow/TT

Sjöström ville åka hem – blev historisk

Det var utmaningen som hon själv tvivlade över. Fem distanser och fem medaljer senare hade Sarah Sjöström gjort det omöjliga. Och skrivit historia på nytt.
– Det är riktigt häftigt, sade Sarah Sjöström efter silverdramatiken på 50 meter fritt i VM.

ANNONS

Som första kvinna i historien tog hon fem medaljer i ett VM, ett guld, två silver och två brons.

Hon är dessutom störst av alla kvinnliga VM-simmare genom tiderna med 16 individuella medaljer. Järnladyn Katinka Hosszu, Ungern, och ryska bröstsimsdrottningen Julia Jefimova är en titel bakom.

Naturligtvis blev Sjöström utsedd till VM:s bästa kvinnliga simmare. För andra mästerskapet i rad.

– Det är en jättestor ära. Det är jättehäftigt att det blev fem medaljer, det hade jag inte kunnat föreställa mig, sade Sjöström som drog in motsvarande runt 650 000 kronor för sin unika medaljhög.

Ville åka hem

Supersvenskan från Stockholmsklubben Södertörn har tagit medalj på varenda individuell distans hon simmat i tre VM i rad.

ANNONS

– Det är nog inte många som har gjort det. Och det är inga race där det skiljer flera sekunder, utan det är alltid någon hundradel. Det visar att jag är med och fajtas om medaljer och är att räkna med, sade hon.

Inte illa av en 25-årig stjärna som när hon vaknade upp den sista VM-dagen tyckte att hon slocknat och bara ville åka hem.

– När jag kom hit med den här utmaningen så visste jag att det skulle bli riktigt tufft. Jag visste inte hur jag skulle orka. När jag vaknade i morse så kände jag bara ”jag orkar inte mer. Jag åker hem nu”. Det var jättesvårt mentalt att ladda för det här, berättade hon.

Men Sarah Sjöström vore inte Sarah Sjöström om hon inte kramade ur det sista på ren vilja.

Det höll på att sluta med guld. Det skiljde två ynka hundradelar till amerikanskan Simone Manuel som tog hem gulddubbeln på 50 och 100 meter fritt. Sjöströms 24,07 var fyra tiondelar över hennes egna världsrekord och fyra hundradelar bättre än bronsmedaljören Cate Campbell, Australien.

"Hade blivit världsrekord"

Men nog måste hon väl ha retat sig den knappa marginalen?

– Jag vet ju att om jag inte hade simmat 200 meter fritt så hade jag slagit världsrekord. Men nu gjorde jag det och är jätteglad att det blev som det blev. Jag tar hellre fem medaljer så här, sade hon.

ANNONS

Sjöström erkänner att hon tvekat inför rekordprogrammet. I tidigare mästerskap har hon simmat fyra grenar som mest. I VM i Budapest 2017 blev det tre guld och ett silver.

Nu lade hon till hemska och energikrävande 200 meter fritt där hon kollapsade och fick syrgas efteråt. Och ett brons.

Guldet på 50 meter fjäril är så klart höjdpunkten.

– Gulden är man alltid som mest stolt över, men helheten i mästerskapet är jag mest nöjd över. Jag har haft diskussionen med Johan och James (tränarna Wallberg och Gibson) att jag inte kan göra ett så tufft program. Men de tror på mig och då tror jag på dem, sade hon.

Med ett år kvar till OS tror hon att största segern i VM är det mentala lyft som VM-insatsen ger henne.

– Det kommer att hjälpa. Det kommer inte att vara ett lika tufft program i Tokyo, jag kommer inte ha 50 meter fjäril. Tyvärr. Så det kommer att bli mycket enklare, sade hon

Efter 19 lopp på åtta dagar väntar nu semester.

– Jag ska inte röra en bassäng på tre veckor. Det är länge sedan jag var ledig så länge, det har jag inte varit sedan efter OS. Jag längtar att komma hem till Johan (pojkvännen) och umgås med vovvarna.

ANNONS
ANNONS