Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sjöström om OS: "Tror inte många förstår att det är noll kronor"

Tokyo-OS kan bli Sarah Sjöströms sista olympiska mästerskap. Simstjärnan menar att det finns andra tävlingar som i framtiden skulle locka mer, inte minst ekonomiskt.
– Det finns inga prispengar alls på ett OS. Det är det som många kanske inte förstår, men det är noll kronor, säger hon till Sportexpressen.

Sarah Sjöström, 26, har radat upp mästerskapsmedaljer, bland annat ett guld, ett silver och ett brons vid OS i Rio de Janeiro 2016, i karriären.

Men när det gäller framtida OS är simmaren skeptisk. Sjöström har tidigare berättat att hon tycker den ekonomiska ersättningen borde vara högre för utövarna i mästerskapet.

I en intervju med Sportexpressen berättar hon nu att Tokyo-OS, som skulle ha avgjorts i sommar men som skjutits fram till sommaren 2021, kan bli hennes sista framträdande på den olympiska scenen, trots att hon vid nästa års tävlingstillfället bara kommer vara 27 år gammal.

Hon menar helt enkelt att det finns andra tävlingar som lockar mer. Mycket på grund av att det finns mer pengar där än i OS.

– Jag räknar inte min karriär i hur många OS till jag ska göra. OS är en superhäftig tävling, med det börjar komma nya tävlingar som kanske blir mer intressanta för framtiden.

Det hon framför allt har fått upp ögonen för är tävlingen International Swimming League, ISL, där hon menar det finns helt andra möjligheter att ha en stabil inkomst.

– Simningen är mitt jobb, och det är klart att jag måste tänka ekonomiskt också. Om ISL blir riktigt stort är det möjligt att jag prioriterar det, jag är ambassadör för ISL dessutom så det är klart att jag hellre väljer en sådan tävling i så fall.

"Det är noll kronor"

Sjöström har tidigare fått kritik för sina utspel om att OS inbringar för lite pengar.

Bland annat förre NHL-målvakten Tommy Söderström, som själv har spelat OS, har tyckt till i ämnet:

”Girigheten har fått ett ansikte. Sarah kanske ska komma ihåg att det är OS-medaljerna som gjort henne folkkär och gett henne sina sponsorkontrakt för vilken svensk/media följer InternationalSwimmingLeague???” , skrev Söderström på Twitter.

Sjöström menar å sin sida att många inte riktigt förstår hur lite ersättning idrottarna i OS faktiskt får.

– På OS måste du vinna och sedan förlita dig på att du har ett bra sponsorkontrakt. Det finns inga prispengar alls på ett OS. Det är det som många kanske inte förstår, men det är noll kronor. Vinner du ett OS-guld så får du ingenting av IOK. Och det tror jag att många missuppfattar, säger simmerskan som vill påpeka att hon hade resonerat annorlunda om hon inte redan hade vunnit flera OS-medaljer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.