Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sjöberg talar ut om knarkhärvan

GP:s medarbetare Carina Olofsson och Per Wahlberg träffade på söndagen en öppenhjärtig Patrik Sjöberg i Natal i Brasilien.
Det är söndag eftermiddag. Den milslånga vita stranden vid turiststråket Ponta Negra har lockat hundratals turister, mestadels portugiser och tyskar, men framför allt är det Natalbornas egna lediga dag.

På gatan som gränsar till stranden är svårt att ta sig fram bland bilar, mopeder, turister och gatuförsäljare som kränger brasilianska fotbollströjor.

Enligt turistguiden kallas Natal, med sina 800 000 invånare, även för solens stad. Det är lätt att förstå varför.

Det är väldigt vackert.

Långt bort från ett höstlikt och regnigt Göteborg.
Det är här GP träffar Patrik Sjöberg.

Efter tre veckors mailkontakt har den före detta höjdhopparen bjudit ner GP till sin hemstad sedan fem år tillbaka. Vi bestämmer träff på en av de många restauranger som vetter ut mot Atlanten.

De förbeställda limpor med cigaretter och solglasögonen Patrik Sjöbergs glömde på pressläktaren näst sista EM-dagen lämnas över. Han ler lite, frågar vad ciggen kostar och presenterar sin hustru.

Meningen var att Patrik Sjöberg, som under EM jobbade som krönikör åt GP, skulle fått tillbaka sina solglasögonen redan dagen efter - men när EM-festen på Ullevi skulle avslutas dök han aldrig upp.

Den före detta världsrekordhållaren hade fått annat att tänka på.

Kokainhistorien söndagen den 13 augusti slog ner som en bomb. Tillsammans med den före detta häcklöparen Sven Nylander och EM-sprintern Patrik Lövgren hade Sjöberg omhändertagits av polis misstänkt för narkotikabrott. När det sedan visade sig att trion, plus ytterligare två personer, testats positivt var skandalen ett faktum.

Patrik Sjöberg valde att ligga lågt. Han vägrade att uttala sig, men efter ytterligare ett par dagar kom ett pressmeddelande där han erkände att han tagit kokain.

Och för första gången efter avslöjandet väljer nu Patrik Sjöberg att med egna ord berätta vad som hände mellan natten den 12:e och 13:e augusti.

"Första hade jag inte tänkt att gå till den så kallade "klassträffen" med övriga aktiva från VM 1995 eftersom jag inte är mycket för sådana där återföreningar.

Det var faktiskt nära att jag gick direkt efter Christan Olssons guldfest på Park Hotel, men till sist hängde jag på till tältet vid Stora Teatern. Det som stod i tidningarna att polisen kunde tagit oss redan då, men avstod eftersom de inte ville gå in och störa Christians fest är hur dumt som helst.

För min del hade det inte varit några problem. Det som hände, hände långt senare på kvällen. Det är ingen ursäkt, men så var det. Väl inne på krogen var vi ett gäng som satte oss och hade jättetrevligt. Lite senare sprang jag på en ytlig bekant som jag har träffat tidigare.

Jag var lite packad och han frågade om jag vill ha (kokain). Ja visst, svarade jag och gick in på toaletten med påsen. Efter att jag tagit vad jag behövde tänkte jag lämna tillbaka påsen, men jag såg honom inte. Jag satte mig vid bordet igen.

Efter en halvtimma bestämde vi oss för att gå därifrån. Utanför var det någon som ropade mitt namn, jag vände mig om när det kom fram två civilklädda snutar och tog tag i mina armar. Då såg jag mig omkring och upptäckte att polisen tagit alla i vårt sällskap som kom ut från krogen.

Det bar iväg till polishuset. För min del var det inget att snacka om, jag hade ju kokainet som jag fått av killen tidigare på kvällen på mig. Vi fick göra urintest och det var positivt. Jag erkände direkt, det fanns ingen att snacka om.

Men att de haft span på mig hela veckan, till och med sedan i februari, som det stod i tidningarna är skitsnack.

Jag jobbade delvis för GP hela veckan, hade min dotter och jobbade för ett annat företag på Heden varje dag. Jag var inte utanför dörren mer än på Ullevi och på Heden.

Personer som sett mig på stan ljuger. Jag var inte ute med Sven (Nylander) någon mer gång heller. Helt ärligt så har jag inte träffat honom på över tio år.

På polishuset hade vi ett kort förhör. Polisen plockade in alla andras mobiltelefoner, jag som hade två stycken fick behålla mina. De gjorde husrannsakan hos flera andra, men inte hos mig. Det om något visar att det inte var mig de var ute efter.

Efter ett par timmar körde polisen mig hem till min brorsa. De höll kvar min hustru eftersom hon inte hade sitt pass med sig. Hon kom hem vid åtta. Jag var ledsen och först hamnade man i något chocktillstånd, det här skulle ju inte hända mig egentligen. Bara det att jag hade kokain på mig var ju helt fel."


Patrik Sjöberg får en blick av hustrun. Han berättar om att han sakta men säkert håller på att få ordning på tillvaron igen. Han är medveten om att frågorna om honom efter det som inträffat är många. Han tänder en cigarett, rättar till de nyinköpta solglasögonen och visar med en enkel blick att han nu välkomnar alla frågor som väntar.

Tre elitidrottare går tillsammans på krogen. Alla tre testas positivt för narkotikamissbruk. Ett märkligt sammanträffade. Hur vanligt är det egentligen?

- Jag talar bara för mig själv under den här intervjun och för egen del är det inte vanligt. Delvis för att jag är känd och för att jag inte umgås i idrottskretsar. Jag har bott utomlands väldigt länge, men har däremot få relationer till idrottsmänniskor. Någon psykolog uttalade sig att det här är ett idrottsfenomen. Det är helt fel.
Det existerar droger precis överallt. Den antidrogpropaganda som fanns i skolan då jag växte upp är inte lika effektiv länge. Det existerar droger överallt och det är skrämmande.

Hur är din personliga syn på droger?
- Självklart är det värdelöst. Jag kan bara skylla på mig själv, det drabbar mig, min familj, min dotter och alla som står mig nära. Ett misstag som jag aldrig kommer att begå igen.

Han tystnar lite, tänder ytterligare en cigarett.

- Det är ju så patetiskt. Jag är 41 år, inte 18 längre. Det är definitivt ett avslutat kapitel för min del. Det tilltalar mig inte längre.

Efter avslöjandet gick ryktet snabbt - och inom ett par timmar namngavs stjärntrion Nylander, Sjöberg och Lövgren i media. Kommentarerna kom snabbt och en av de vanligaste var: Att Patrik Sjöberg gjorde det förvånar väl ingen. Men Sven Nylander.

Vad säger du om den bilden av dig?
- Det är inget som startades den kvällen. Det är något jag har levt med hela mitt liv. I skolan fick jag alltid ta skit eftersom jag såg ut att vara äldre än alla andra. Tror knappast jag har någon kompis vars nuvarande eller tidigare flickvänner tycker om mig. Jag är den man kan skylla på om det har hänt något. Om man har ramlat på fel adress och kommit hem dagen efter, då är det alltid Patrik Sjöberg som ställt till det igen. Det här är inget nytt för mig.

Hur stor del i det har du själv?
- Om vi pratar om mina närmaste kompisar har jag väl alltid sagt: "Skyll på mig, det är inga problem". Men när det gäller mer allvariga saker ställer jag inte upp längre. Det finns inga mallar på vem som använder sig av kokain. Det finns ingen mall, men har du långt hår så är du väl fortfarande en ligist i mångas ögon. Det finns så många rykten om mig, fler än jag själv vet om.

Vilka, nämn några?
- Att jag har varit inlagd på behandlingshem ett flertal gånger och tagit överdoser. För det första har jag inga problem med droger och för det andra så har jag aldrig varit inlagd för avvänjning och inte heller tagit någon överdos. Egentligen orkar jag inte kommentera fler rykten, de går ändå inte att ta dö på.

Din relation till droger?
- Det är samma sak där. Det spelar ingen roll vad jag säger. Jag har inga problem med droger.

Hur kände du när allt rasade omkring dig?
- Allt gick ju åt helvete. Allt jag gjorde under EM-veckan var skitkul och något jag kan tänka mig fortsätta med i framtiden. Men jag förstår att jag förmodligen har sabbat chanserna. Samtidigt har jag erkänt, jag har sagt till mig själv och andra att jag aldrig mer tänker använda mig av droger. Någonstans måste man kunna bli förlåten. Utan att på något sätt försöka förringa det jag har gjort så är jantelagen i Sverige gigantisk. Det lär väl ta tid innan det lägger sig. Vilket är något som jag bara måste acceptera.

Köpte du kokainet?
- Nej, jag fick det och skulle lämna tillbaka det. Tyvärr så letade jag inte upp honom innan jag gick. Det ursäktar ingenting. Jag gjorde ett jävla dumt misstag, men jag kom inte med några bortförklaringar om att någon hade lagt det i min drink. Jag erkände och visste att jag gjort fel.

Aldrig mer hända igen. Så det har varit okej fram tills du åkte dit?
- Du får tänka på att jag har bott över hela världen, det har funnits miljöer där det varit så förekommande, inte för att jag har använt droger varje gång det har funnits, men jag har sett kokain på så många och omöjliga ställen. Man blir blasé helt enkelt. Bodde många år i Spanien där det florerade överallt.

Är du drogmissbrukare?
- Nej, jag har aldrig haft problem. För det första har jag idrottat hela mitt liv, det har aldrig funnits utrymme för den typen av skit. Det ligger inte i min natur att bruka alkohol och narkotika i vardagen.

I samband med kokainskandalen fanns det en del som undrade om inte både Sjöberg och Nylander även nyttjat droger då de var aktiva.

Patrik Sjöberg ler, vänligt men bestämt, och avbryter.
- Jag vet vad du tänker fråga. Kokain är en så kallad en partydrog, en social drog. Kokainets effekt hjälper absolut inte till om du idrottar. Ponera att det är en tävling där ett gäng höjdhoppare skulle gå på kokain, det skulle självfallet inte fungera. Jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag aldrig använt mig av några otillåtna medel när jag hoppat höjdhopp.

Så när du hoppade höjdhopp tog du inte kokain?
- Nej. Men nu snackade vi om. Under hela min karriär blev jag testad hur många gånger som helst. Folk får tro vad de vill. Alla mina kollegor jag tävlade mot vet att jag aldrig tog droger. Men folk glömmer fort.

Hur mår du i dag?
- Det börjar väl återgå till det normala. Jag har talat med polisen och fallet är mer eller mindre avslutat. Det blir dagsböter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.