Siriusjubel. Tashreeq Matthews (mitten) grattas av Filip Rogic (till vänster) och Daniel Stensson efter sitt 2–0-mål mot IFK Norrköping.
Siriusjubel. Tashreeq Matthews (mitten) grattas av Filip Rogic (till vänster) och Daniel Stensson efter sitt 2–0-mål mot IFK Norrköping. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sirius bröt tuffa trenden: "Saknat den känslan"

Sirius och höst har varit en usel kombination i Fotbollsallsvenskan. Årets höst har inte varit något undantag men på lördagen tog Uppsalalaget sin första seger på över två månader:
– När deras straff studsar ribba ut så har vi äntligen lite flyt. Jag har saknat den känslan, det var länge sedan jag hade flyt som tränare i Sirius, säger Daniel Bäckström efter 2–0 hemma mot IFK Norrköping.

ANNONS
|

Sirius låg halvvägs in i serien nia i tabellen med god marginal ner till streckstriderna men har under hösten radat upp förluster och kryss och har i och med det rasat ned mot kvalplatsen.

Men den här lördagskvällen var marginalerna på Sirius sida.

Målvakten Tommi Vaiho visade vägen då han en halvtimme in i matchen gjorde en dubbelräddning av den högre skolan när han först tog Arnor Traustasons frispark och sedan såg till att Godswill Ekpolo inte fick in returen:

– I en så jämn match som denna så talar mycket för att första målet kommer att prägla matchbilden och när Vaiho gör den monsterräddningen så tror jag att han räddar matchen åt oss där. Han har hållit nollan två matcher i rad. Det är klass. Hatten av, berömmer Siriustränaren Daniel Bäckström sin målvakt med värme i rösten.

ANNONS

"Ser bollen hela vägen"

Tommi Vaiho själv är mer blygsam när hans dubbelräddning kommer på tal:

– Vid frisparken ser jag bollen hela vägen. Sedan kanske det inte blir världens bästa retur av mig eftersom bollen hamnar hos Ekpolo. Men jag ser att han kommer, han har Dennis (Widgren i ryggen) så det vara bara att komma ut och göra sig stor och rädda bollen.

TT: Din tränare menar att dubbelräddningen blev avgörande?

– Nja, det vet jag inte men vi vinner rättvist trots att det kanske inte var den var den vackraste matchen i år. Vi har skapat mycket i matcherna men har inte fått in bollen. Nu har vi marginalerna på vår sida och det förtjänar vi efter allt vi har skapat, säger Tommi Vaiho.

Tagit chansen

34-åringen vaktade Siriusmålet under säsongens tio första allsvenska matcher, men fick kliva åt sidan för David Mitov Nilsson under 13 av 14 matcher mellan juni och oktober.

Sedan skadade målvaktskollegan knäet och Vaiho fick chansen igen. Nu har han två raka nollor och totalt sex stycken denna säsong.

– Klart att man vill hålla nollan varje match men det viktigaste är ändå vinsten, säger han ödmjukt.

För visst blev det vinst för första gången sedan den 8 augusti då Aron Bjarnason gjorde 1–0 i 37:e minuten och Tashreeq Matthews 2–0 på tilläggstid före paus.

ANNONS

IFK Norrköping fick inte till spelet och två tuffa skador när Viktor Agardius och kaptenen Aron Traustason tvingades kliva av.

Dessutom prickade Jonathan Levy ribban med en straff i 64:e minuten.

– Jag är väldigt nöjd med det här. Vi har haft fortsatt energi och tro på det vi gör trots att vi inte har haft en vinst på länge, säger Daniel Bäckström.

Uppsalalaget hoppade i och med 2–0 vinsten upp från 13:e till elfte plats och passerade därmed just IFK Norrköping i tabellen. Sirius avstånd till kvalplatsen är sju poäng med tolv kvar att spela om.

ANNONS