Victor Öhling Norberg, skicross, under ett förläger på Kreta i maj inför vinter-OS i Pyeongchang.
Victor Öhling Norberg, skicross, under ett förläger på Kreta i maj inför vinter-OS i Pyeongchang.

Siktar på OS-medaljer utan Holmlund

Det svenska skicrosslandslaget går in i OS-säsongen med två av Sveriges största guldhopp. Normalt sett skulle de vara tre.

ANNONS
|

Före den svåra kraschen i Italien i december var Anna Holmlund en av världens bästa skicrossåkare. Hon hade vunnit den totala världscupen i skicross tre gånger, senast 2016, och tog OS-brons i Sotji 2014.

Ett halvår efter olyckan vårdas hon fortfarande, men har återfått medvetandet och i mitten av maj sade landslagsläkaren Jakob Swanberg att Holmlund åter kan prata i korta, enkla meningar.

Första intervjun

Den 16 juni ställde hon för första gången efter olyckan upp i en intervju, med Dagens Nyheter. I sitt nya liv i rullstol tvingas hon öva in det mesta från början, och på DN:s fråga vad hon vill träna på svarade hon:

ANNONS

- Hoppa. Springa. Sen.

När hennes landslagskollegor nu gör sig redo för en OS-säsong gör de det utan 29-åringen vid sin sida.

- Jag och Anna har ju oftast tränat tillsammans inför tävlingarna. Det är klart att jag saknar henne och saknar att få träna med henne. Vi har gjort mycket bra för varandra och har kunnat lära av varandra, säger Sandra Näslund.

Paradoxalt nog var karriärens värsta säsong samtidigt den bästa resultatmässigt, både för Sandra Näslund och för Victor Öhling Norberg. Båda avslutade säsongen med var sitt VM-guld.

- När olyckan kom var det ju ett jävla helvete förstås. Jag valde att ta ett ganska långt break, på nästan en månad. Jag kände att jag inte ville tillbaka och åka skidor. Det kändes värdelöst alltihop, säger Victor Öhling Norberg.

ANNONS

Fokusera på annat

Han är glad att han till slut ändrade sig, inte främst för att det gav karriärens första VM-guld.

- Det är klart, när man åker skicross kan man ju bara tänka på det. Det är väldigt bra för mig att fortsätta åka skidor, det gör att jag kan fokusera på något annat.

- Det är ju fortfarande väldigt tråkigt och helt värdelöst. Men man har accepterat det nu och det är bara att försöka stötta henne och fortsätta leva livet, det går inte att stanna upp mer. Jag måste fortsätta göra det som jag tycker om.

Både Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund går in i säsongen med sikte på pallen i OS i Pyeongchang 2018. I dagsläget är de två av Sveriges klaraste medaljhopp i Sydkorea.

Goda chanser

- Jag går in med målet att ta medalj, helst guld. Men det är klart att man blir påverkad av det som har hänt, det är verkligen hemskt. Man får försöka peppa varandra och ta nya tag, säger Sandra Näslund.

ANNONS

Även Victor Öhling Norberg har siktet inställt på OS-medalj: ett bra mål att gå för, säger han.

- Jag tror att Anna skulle uppskatta det väldigt mycket också, att man inte sitter där bredvid henne hela tiden utan att man faktiskt är ute och jobbar och har något mål med tillvaron. Och chanserna ser väl ganska goda ut, det är väl bara att kolla på VM och sedan göra om samma, säger Victor Öhling Norberg.

TT

Fakta: Sandra Näslund

Fakta: Sandra Näslund

Född: 6 juli 1996.

Klubb: Kramfors Alpina.

Meriter: VM-guld 2017, OS-femma 2014, två världscupsegrar, sju andraplatser, fem tredjeplatser. 14:e i VM 2013.

Fakta: Victor Öhling Norberg

Född: 22 maj 1990.

Klubb: Funäsdalens SLK

Främsta meriter: VM-guld 2017, VM-brons 2015, världscupetta 2013–14, sju världscupsegrar, fem andraplatser, fem tredjeplatser.

ANNONS