Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Signerat Haaland-kort såldes för miljonbelopp

Under fredagen satte tyska Borussia Dortmund sitt pris för guldklimpen Erling Haaland inför sommarens transferfönster: 1,8 miljarder kronor.
Men det är inte bara bland Europas toppklubbar som norrmannen är ett hett villebråd. I början av mars såldes ett signerat samlarkort för över en miljon kronor.
– Det kan vara värt en miljon dollar om fem år, säger David Leiner, från korttillverkaren Topps, till ESPN.

Den norska anfallsstjärnan, Erling Braut Haaland, röner ett stort intresse i fotbollsvärlden. Minst sagt. För tyska Borussia Dortmund har det blivit 49 mål på lika många matcher sedan flytten från österrikiska FC Salzburg i januari 2020.

Agenten Mino Raiola har tidigare sagt att endast tio klubbar har tillräckligt med finansiella muskler för att locka till sig 20-åringen. Och exakt hur mycket som kommer att krävas för att köpa loss Haaland står nu klart.

LÄS MER: Om Haaland: "Kommer att dominera en era"

Under fredagen rapporterade ESPN att Borussia Dortmund satt sommarens prislapp till 180 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder svenska kronor.

Sommaren 2022 aktiveras en försäljningsklausul som gör att Haaland är tillgänglig för ”bara” runt 75 miljoner euro.

”Det mest eftertraktade samlarkortet”

Men det är inte bara på fotbollsplanen som stjärnskottet röner intresse. Tidigare i mars såldes ett signerat Haaland-samlarkort, från företaget Topps, för över en miljon kronor på auktion (124 320 dollar).

– Jag tror att den här euforin är lik den vi såg med Lebron James för 20 år sedan i basket, säger David Leiner från Topps till ESPN.

Det signerade Haaland-kortet som auktionerades ut i början av månaden är stämplat som exemplar nummer ett av totalt 25 kopior. Kortet är från 20-åringens första säsong i Bundesliga och kategoriseras därför som ett ”rookie”-kort, något som ska ha bidragit till det redan höga priset. Att kortet dessutom är signerat av en så pass stor idrottsstjärna ses också som en raritet.

– Med det här Haaland-kortet, så kan vi prata om att det kan vara värt en miljon dollar om fem år. Det är omöjligt att säga vart priset ska ta vägen, säger Leiner.

LÄS MER: Norska stjärnor markerar mot Qatar-VM

– Just nu, särskilt efter den här auktionen, är detta troligtvis det mest eftertraktade samlarkortet som folk letar efter, säger Ken Goldin, ägare av auktionsbyrån Goldin Auctions som sålde kortet, till ESPN.

LÄS MER: Zlatan efter comebacken: "Känslosamt"

Intresset för fotbollskort har det senaste året växt med raketfart, men är fortsatt en bra bit bakom de två främsta marknaderna för samlarkort: baseball och basket.

I februari i år såldes ett basketkort signerat av NBA-stjärnan Luka Doncic för närmare 40 miljoner kronor av en anonym köpare. Det dyraste samlarkortet någonsin kostade 45 miljoner kronor. Det var ett baseballkort med Mickey Mantle från 1952 som köptes av skådespelaren Rob Gough.

LÄS MER: "Han håller sig inte riktigt till sanningen"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.