Kim Källström avslutade karriären i Djurgården förra säsongen. Arkivbild.
Kim Källström avslutade karriären i Djurgården förra säsongen. Arkivbild.

Sex andra hemvändare – så gick det

På söndagen kan Sebastian Larsson debutera för AIK. TT listar sex andra profiler som vänt hem till allsvenskan efter framgångsrika proffskarriärer – och hur det har gått.

ANNONS
|

Strax före VM skrev Sebastian Larsson på för AIK efter 17 år utomlands. Landslagsmittfältaren är med i truppen till derbyt mot Brommapojkarna på Friends under söndagen då han kan debutera för Solnaklubben.

Om det blir succé för Larsson i AIK återstår att se.

Han är långt ifrån den första stjärnspelaren som återvänder till allsvenskan med höga förväntningar på sig. Här är sex andra:

+ Kim Källström, Djurgården.

Tillbaka inför säsongen 2017 efter 14 år i Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

Lämnade klubben 2003 efter två SM-guld efter det att hans utlandsflytt enligt honom själv hade förhalats. Källström återvände sedan till Stockholmsklubben 2017: "Jag känner mig så himla varmt välkommen i klubben, det finns mycket värme och kärlek i Djurgården", sade han.

ANNONS

Men det blev bara en säsong efter återkomsten, som trots det får anses framgångsrik. Efter fjolårssäsongen meddelade Källström att han lägger av med fotbollen, fast ett år återstod på kontraktet.

+ Andreas Isaksson, Djurgården.

Tillbaka under säsongen 2016 efter 12 år i Rennes, Manchester City, PSV Eindhoven och Kasimpasa.

Var liksom bästa kompisen, Kim Källström, med och vann två SM-guld med Djurgården innan det var dags för en flytt. Efter fyra klubbar kände han att det fick räcka. Djurgården var sugen på den 199 centimeter långa målvakten och fick ett snabbt ja: "Jag tänkte till en sekund – sedan var det klart", sade han till klubbens webbplats när det var klart. Var med och vann ett efterlängtat cupguld i våras och gör nu sin sista säsong som spelare.

+ Rasmus Elm, Kalmar.

Tillbaka inför säsongen 2015 efter sex år i AZ Alkmaar och CSKA Moskva.

Spåddes en lysande karriär och vann SM-guld med Kalmar innan han stack till Nederländerna och AZ Alkmaar. Karriären tog fart, han blev bofast i landslaget, flyttade till Ryssland och CSKA Moskva. Men sedan började problemen hopa sig. Svåra magproblem ledde till att Elm till slut bröt kontraktet med den ryska storklubben. Då flyttade han hem till Kalmar igen, men där har skadeproblemen fortsatt och han har efter drygt tre säsonger i klubben inte fått något ordentligt flyt.

ANNONS

+ Markus Rosenberg, Malmö FF.

Tillbaka inför säsongen 2014 efter nio år i Ajax, Werder Bremen, Racing Santander och West Bromwich.

Malmösonen valde att vända hem efter en utlandssejour som tog honom till klubbar som Ajax och West Bromwich. I den engelska klubben bröt han kontraktet 2014 och flyttade i stället hem till Malmö och MFF som en riktig profilvärvning. Och succén lät inte dröja. Han har vunnit tre SM-guld och varit med och tagit klubben till två Champions League-gruppspel. Gör troligen sin sista säsong i klubben i år.

+ Henrik Larsson, Helsingborg.

Tillbaka under vintern 2006 efter tolv år i Feyenoord, Celtic och Barcelona.

VM-bronshjälte, avgudad i skotska Celtic, spansk ligamästare två gånger och Champions League-mästare. Meriterna talar för sig själva när det kommer till en av svensk fotbolls största någonsin. Han återvände till svensk fotboll och Helsingborg under december 2006 för att nästan ögonblickligen lånas ut till jätten Manchester United under vintern. Han spelade sedan i Helsingborg tills han 2009 annonserade att han skulle lägga ned karriären. Coachade klubben mellan 2015-2016, men valde att lämna efter den mörka säsongen 2016 då klubben åkte ur högsta serien.

+ Anders Svensson, Elfsborg.

Tillbaka inför säsongen 2005 efter fyra år i Southampton.

ANNONS

Svensson lämnade Borås-klubben 2001 för att testa proffslyckan i det engelska Premier League-laget Southampton. Sveriges mesta landslagsman var lämnade den engelska klubben 2005 då han flyttade hem till Elfsborg igen. Svensson var med och vann klubbens första SM-guld på över 40 år, 2006. Han hann även med att knipa ytterligare ett SM-guld 2012. Avlutade karriären 2015 efter 370 allsvenska matcher för klubben, näst flest i klubbens historia.

TT

ANNONS