Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sensationellt EM-guld för Armand Duplantis

Stavhoppstalangen Armand Duplantis tog under söndagen EM-guld och klarade drömgränsen sex meter - och mer än så - i Berlin efter en högklassig final.

Att Armand Duplantis kommer bli ett världsnamn inom stavhopp och utmana på höjder över sex meter är inget nytt. Att det skulle hända redan under EM i Berlin var det inte alla som trodde.

Duplantis kom till EM i Berlin med ett årsbästa, tillika svenskt rekord och juniorvärldsrekord, på 5,93. Han tog sig vidare kvalet utan större problem och i finalen stod han för en mäktig uppvisning. Kvällen slutade i ett sensationellt EM-guld och klarad drömgräns för 18-åringen i en högklassig final.

– Jag vet inte om ord kan beskriva känslan nu. Man får bara en sån känsla kanske någon gång mer. Det är en dröm som blir sann och det var en perfekt kväll. Jag har verkligen inte ord nu. Det har inte sjunkit in än, det är som att jag drömmer just nu, säger Duplantis till SVT efter tävlingen.

"Som en annan sport"

Duplantis stod över ingångshöjden 5,30 och klarade 5,50 i första. Även 5,65 tog han i första och efter att ha stått över 5,75 fick han en rivning på 5,80, där han hade höjden men kom fel till ribban. Han klarade höjden i andra och efter det tog han 5,80, 5,90 och 5,95 av bara farten och medaljen var nära.

Ribban lades upp på drömgränsen sex meter.

Och Duplantis klarade i första försöket. Han gick upp i ledning men ännu var medaljen inte säkrad i finalrysaren.

Ryssen Timur Morgunov tog även han 6 meter, vilket innebar personligt rekord och delad ledning med Duplantis, och kampen om guldet gick vidare. Favoriten och världsrekordhållaren, fransmannen Renaud Lavillenie, var med vidare till högre höjder vidare - men fler rivningar placerade honom efter tätduon.

Inget problem för Duplantis. Han tog också 6,05 i första försöket - med gott om luft till ribban. Medaljen var säkrad.

– Det var en så konstig tävling, att behöva klara 6,05. Det är som en annan sport än jag hållit på med hela mitt liv, säger Duplantis.

"Vet inte vad jag ska säga"

Lavillenie, som stått över flera höjder på vägen upp, rev ut sig, slutade på 5,95 och blev trea. Minuten efter rev också Timur Morgunov ut sig på 6,05 och fick nöja sig med silvret.

Armand Duplantis guld var säkrat.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi visste att han kunde slå rekord men det här var bara fantastiskt. Och han har mer att ge, han är bara 18 år, säger pappa och tränare Greg Duplatnis till SVT efter segern.

Utomhus är det bara legendaren Sergej Bubka som hoppat högre än Duplantis 6,05.

Medaljen innebär Armand Duplantis första internationella seniormedalj. Guldet är det första svensk EM-guldet sedan Meraf Bahtas seger på 5 000 meter 2014.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.