Christoph Bertschy, till vänster, och Tristan Scherwey jublar efter Schweiz blictöppning mot Belarus. Bild: Roman Koksarov/AP/TT

Schweiz nära slutspel efter storseger

Belarus kunde inte ge Sverige hjälp i slutspelsjakten i ishockey-VM. Schweiz tog ett steg närmare slutspel efter storseger med 6–0.

Alpnationen kliver därmed upp på tolv poäng, precis som det ryska laget och Slovakien. Så länge Sverige kan nå lika många poäng är ingen i trion klara för slutspel.

Tjeckien och Danmark följer bakom, båda på åtta poäng. Sverige har samlat ihop sex pinnar.

Belarus hade kunnat ge Sverige en hjälpande hand i slutspelsjakten, men Schweiz tog tidigt greppet och gjorde två mål i varje period.

Christoph Bertschy blixtöppnade med ledningsmålet redan efter 36 sekunder och med knappt två minuter kvar av perioden ökade Joel Vermin på till 2–0.

Vermin blev tvåmålsskytt då han också prickade in 5–0.

Belarus, vars enda seger är skrällvinsten över Sverige, var inför mötet i praktiken borta från slutspel och är nu det också i teorin. Även Storbritannien är sedan tidigare chanslöst att nå kvartsfinal.