Sverige jublar efter segern mot Norge.
Sverige jublar efter segern mot Norge.

Schough visade vägen: "Superskönt"

Hon har haft svårt att ta en plats i fotbollslandslagets startelva. Men mot Norge fick Olivia Schough chansen – och tog den.

ANNONS
|

Olivia Schough spelade från start i VM-kvalsegern (3–0) mot Ukraina i slutet av augusti, men bortsett från den matchen har Göteborgsspelaren haft svårt att få förtroende av förbundskapten Peter Gerhardsson under det senaste året.

I träningsmatchen mot Norge på Olympia – då Sverige testade ett par nya spelare – tog Schough emellertid plats i tremannaanfallet, och efter bara 13 minuters spel skrev hon in sig i målprotokollet.

Första sedan 2016

Mimmi Larsson petade fram bollen, och Schough satte full fart mot mål, på väg mot ett friläge. Den norska försvararen vägrade ge sig, men Schough gick vinnande ur striden ändå.

ANNONS

- Jag försökte komma till målet så snabbt som möjligt. Men hon var snabbare än jag trodde och greppade tag ganska bra i min arm, så jag kände att jag fick stanna upp. Då släppte hon mig lite och så fick jag en lucka som jag kunde finta henne på och sedan lägga in den i bortre, säger Olivia Schough.

1–0-målet var hennes första i landslagströjan sedan oktober 2016, då hon gjorde tre mål i 7–0-segern mot Iran.

- Ja, det kanske det är? Vad hemskt det låter. Det var ju superskönt. Särskilt när vi började matchen som vi gjorde, med flera felpass och lite farligt spel. Det var skönt att få in 1–0 på det sättet.

"Riktigt bra genomkörare"

Målet gav Sverige ett lugn i spelet. Kortpassningsspelet började sitta, Norge pressades bakåt. Och i den 32:a minuten utökades ledningen, via ett självmål efter ett avslut från Sofia Jakobsson.

ANNONS

Norge lyfte upp sitt anfallsspel i början av andra halvlek, och saknade inte chanser men däremot skärpa i avsluten. När båda lagen sedan gjorde en handfull byten på kort tid – inte ovanligt i träningslandskamper – blev spelet lidande.

- Vi har lite problem i första kvarten av andra halvlek, där vi knappt kommer från egen planhalva.

- Men det här var en riktigt, riktigt bra genomkörare. Det var det första laget som vi möter som påminner lite om oss, de pressar högt och aggressivt i sitt spel och där har vi emellanåt problem, säger Peter Gerhardsson.

Nollan sprack

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl sattes inte på några större prov, och såg ut att hålla nollan. Då, i den 85:e minuten, kom en reducering av Isabell Herlovsen, som petade in bollen i öppet mål efter att de svenska backarna sett lite väl slöa ut i löpningarna hemåt. Men den svenska segern var aldrig riktigt hotad.

ANNONS

- Resultatet och delar av vårt försvarsspel var väldigt bra. Offensivt så fick vi en del bra kombinationer och en del bra skapade målchanser. Men totalt sett måste vi höja det, säger Peter Gerhardsson.

Redan på tisdag är det dags för nästa landskamp. Då ställs Sverige mot Italien på bortaplan.

TT

ANNONS