Sävedalens löpare gripen i Belarus

Andrey Salin, som tävlar för Sävedalens AIK, greps i sitt hemland Belarus när han protesterade mot invasionen av Ukraina.
– Polisen tog honom när han skulle rösta, säger hans klubbkamrat Therese Wikström.

ANNONS
|

I söndags hölls en folkomröstning i Belarus, där ändringar i landets konstitution beslutades. Bland annat hävdar regimen att folket då röstade ja till att tillåta att ryska kärnvapen placeras i landet.

På plats för att rösta var bland andra Sävedalens AIK:s två orienterare Andrey Salin och Anton Navichenka, och enligt klubben greps den förstnämnde när han valde att visa sitt missnöje med kriget.

– Då hade han skrivit något i stil med ”nej till krig” på röstsedeln. Så polisen tog honom när han skulle rösta, säger Therese Wikström.

Hon tävlar också för Sävedalens AIK, och har varit i kontakt med Anton Navichenka som blev vittne till händelsen. Enligt den information som de nu fått kan Andrey Salin nu bli frihetsberövad i upp till 15 dagar.

ANNONS

– Och han kan bli av med sitt jobb och få höga böter, utöver tiden som han sitter inspärrad. Dessutom kan de ju bli tvingade att gå med i armén. Så vi försöker kolla om det finns möjlighet att få hit honom när han släpps, men det verkar omöjligt för dem att lämna nu, säger Therese Wikström.

Hon känner Andrey Salin väl och känner nu stor oro för vad som sker.

– Ja, han har ju varit med i Saik nästan lika länge som jag, i drygt tio år. Så vi har ju känt varandra länge. Vi har ju fått mycket liknande information från Belarus ett tag nu, så tyvärr blir man inte förvånad. De har haft det tufft länge. Man blir så frustrerad när man sitter här och försöker förstå och hjälpa, säger hon.

Saik kan bara visa stöd

Henrik Nordholm är ordförande för orienteringssektionen i Sävedalens AIK. Han konstaterar att klubben nu är starkt påverkad av vad som sker i Ukraina, eftersom de har fyra ukrainska löpare, och fyra belarusiska löpare som återkommande är i Sverige och tävlar för SAIK.

– Ja, de tränar ju och bor i Belarus respektive Ukraina, och sedan kommer de till oss några gånger under året när det är större tävlingar. Så de representeras oss i stafetter och liknande. Vi har haft belarusiska löpare i många år, och det här är tyvärr inget nytt för dem. Det har funnits liknande typer av hot tidigare också, även om det är ännu värre nu, säger Nordholm.

ANNONS

Vad kan ni göra för att hjälpa?

– Just nu kan vi bara visa att vi stödjer dem. När det gäller våra ukrainska löpare så har vi gjort en insamling och faktiskt lyckats få dit pengar. I övrigt så vill vi ju hjälpa dem om de kan ta sig hit.

Belarus brukar kallas för Europas sista diktatur och presidenten Alexandr Lukasjenko har gradvis ökat sin makt sedan han tillträdde 1994. Efter protesterna som följde på valet 2020 har repressionen mot oliktänkande ökat ytterligare i landet.

Belarus stöttar även Rysslands pågående invasion av Ukraina, och det har från ukrainskt håll rapporterats att de även aktivt deltar i kriget – något som ännu inte bekräftats.

LÄS MER:Fick nog av hockeykulturen – nu vill han göra en van der Poel

LÄS MER:I Ryssland fortsätter hockeylivet som vanligt – trots kriget

LÄS MER:Putin har haft idrottens stöd hela vägen hit

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS