Sara Junevik snuvades på semifinalsplatsen

Sara Junevik simmade tillräckligt snabbt för att gå vidare till semifinal på 50 meter fjäril. Ändå får hon inte gå vidare. Anledningen? En ifrågasatt regel.
– Jag tycker att det är en dålig regel, säger experten Lars Frölander till SVT.

ANNONS
|

EM i simning har dragit igång i Rom. Sverige har som vanligt flera medaljhopp, framför allt i storstjärnan Sarah Sjöström. På fredagskvällen drar det andra finalpasset igång, och där finns två svenskor i semifinalen på 50 meter fjäril.

Men det hade kunnat vara tre.

Sarah Sjöström vann sitt kvalheat och Louise Hansson kom tvåa i sitt heat, så båda de gick vidare till semin. Även 22-åriga Sara Junevik simmade tillräckligt snabbt för att gå vidare, men hon stoppas från att simma semifinal.

Anledningen är en regel som gör att bara två simmare från samma land kan gå till semifinal.

ANNONS

– Jag tycker att det är en dålig regel. Jag tycker att de tre bästa i Europa, om de kommer från Italien eller Sverige eller någon annanstans, ska få ta medalj, säger experten Lars Frölander till SVT.

Sara Junevik själv var inte riktigt lika kritisk, även om hon givetvis hade velat simma en semifinal.

– När vi är i den här situationen så vill vi alla gå vidare, men är man på andra sidan och får simma semifinalen på grund av regeln så blir det ju annorlunda, säger hon till SVT.

Junevik gick faktiskt till torsdagens semifinal på 100 meter frisim just tack vare regeln. Den gången drabbades det italienska laget av regeln.

Christer Magnusson är vice ordförande i europeiska simförbundet. Han förklarar varför regeln finns för SVT.

– Fördelarna är att fler kan få ta del av de internationella mästerskapen. Det sätter också fart på försökstävlingarna, vissa måste simma väldigt fort för att ta sig vidare. Någonstans måste man dra gränsen, det finns inga rätt eller fel. Tyvärr drabbar det några vid några enstaka tillfällen men vi får leva med det, säger Magnusson.

Semifinalen med Sjöström och Hansson är i kväll. Även i 100 meter bröstsim har två svenskor gått till kvällens semifinal. Det är Sophie Hansson och Klara Thormalm.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS