Emma Anderberg, enhetschef på Göteborgs stadsmission, berättar att hon ofta möter familjer som inte har råd med idrottsutrustning till sina barn. Nu ska Stadsmissionen ha en insamling.
Emma Anderberg, enhetschef på Göteborgs stadsmission, berättar att hon ofta möter familjer som inte har råd med idrottsutrustning till sina barn. Nu ska Stadsmissionen ha en insamling. Bild: Beatrice Mikaelsson

Samlar in träningskläder: ”Får dela på gympaskor”

När familjer har knappa ekonomiska resurser prioriteras idrottsutrustning till barnen ofta bort. Nu håller Göteborgs stadsmission en insamling av idrottskläder till unga.
– Det är inte ovanligt att vi möter syskon som får dela på gympaskor eller fotbollsskor, säger Emma Anderberg, enhetschef på Göteborgs stadsmission.

ANNONS
|

Att ha träningskläder till idrottslektionen eller fotbollsskor till gympan är en självklarhet för många ungdomar. Men inte för alla. Därför har Göteborgs stadsmission mellan den 13 och 19 maj en insamling av just idrottskläder till barn och ungdomar i alla sina second hand-butiker och på insamlingscentralen i Bellevue.

– Vi möter ju familjer och ensamstående som lever med knappa ekonomiska resurser och vi ser att pengarna inte räcker till. Vi vill att alla barn ska ha möjlighet till en meningsfull fritid, säger Emma Anderberg, enhetschef på Göteborgs stadsmission.

– Många av de vi möter har levt länge på försörjningsstöd eller sjukpenning, då finns helt enkelt inte de marginalerna, säger hon.

ANNONS

Barn delar på skor

Hon berättar att i flera familjer som de möter har barn valt att sluta med sin idrott för att föräldrarna inte har råd med viss utrustning eller att de väljer att hoppa över idrotten i skolan.

– Det är inte ovanligt att vi möter syskon som får dela på gympaskor eller fotbollsskor. Vilket då gör att hamnar till exempel idrotten på samma dag i skolan så kanske det är ett syskon som väljer att vara sjuk just den dagen, säger Emma Anderberg.

Är det här något som har blivit ett större problem?

– Ja skulle jag säga det, med inflationen och så. Vi har ju en tuffare tid nu generellt. Det påverkar såklart de familjerna och ensamstående som vi möter. Hade man det tufft innan så blir det ju ännu svårare nu. Föreningar behöver ju också höja sina avgifter för att de ska klara sin ekonomi.

Göteborgs stadsmission har tagit fram en lista på vad de efterfrågar. Något som de är i extra stort behov av är skor.

– Det är ju sånt som är lite som är dyrare generellt. De brukar ha en strykande åtgång.

Det här vill Göteborgs stadsmission ha in

• Överdragskläder och träningsoveraller

• Hoodies och sweatshirts

• Mjukisbyxor och träningsjoggers

• Leggings och tajts

• T-shirts, även långärmade

• Fotbollsskor, gärna storlek 38 och upp till 46

• Gympaskor för inomhusbruk

• Löparskor

• Träningsväskor, bags och gympapåsar

LÄS MER:Föräldrar får betala flera tusen – för att slippa hjälpa till

LÄS MER:Rekordår för Stadsmissionen: 1300 familjer får hjälp i jul

LÄS MER:Så mycket drar företagen in på barnens försäljning

ANNONS