Pete Frates drabbades av ALS – då bestämde han sig för att göra skillnad i forskningen kring sjukdomen.
Pete Frates drabbades av ALS – då bestämde han sig för att göra skillnad i forskningen kring sjukdomen. Bild: TT

Samlade in 2,1 miljarder – har avlidit

Pete Frates drabbades av ALS och bestämde sig för att göra skillnad under sin sista tid i livet. Med "Ice Bucket Challenge" samlades 2,1 miljarder kronor in till ALS-forskningen. Nu har Frates avlidit som följd av sjukdomen.

ANNONS
|

"Kampen mot sjukdomen är allt nu. Det är mitt livsverk. Jag tror att det här är anledningen till att mannen där uppe satte mig på den här jorden. Jag vill bli den som förändrar hur alla tänker och riktade om var resurserna hamnar. Rent själviskt vill jag också ge mig själv en chans men också ge massor av andra den möjligheten".

Så sa den tidigare baseballspelaren Pete Frates till ESPN för fem år sedan. Då hade han sedan två år tillbaka gått runt med vetskapen att han skulle dö efter att ha diagnostiserats med ALS.

Amerikanen startade då "Ice Bucket Challenge".

ANNONS

Efter att ha sett en vän i sociala medier som där hällde en hink med isvatten över sig spred Frates utmaningen vidare till sin omgivning och gjorde det med uppmaningen att skänka pengar till ALS-forskningen.

Crosby och Ronaldo bidrog

Fenomenet "Ice Bucket Challenge" spreds som en löpeld och enligt Sportbladet antog idrottsprofiler som Sidney Crosby, Neymar, Thiago Silva, Cristiano Ronaldo, Novak Djokovic, och David Beckham utmaningen och hjälpte till med insamlingen till ALS-forskningen.

The Guardian har sedan kunnat konstatera att Frates insamling dragit in 2,1 miljarder kronor till kampen mot ALS.

Pete Frates egen kamp mot ALS har däremot nu gått förlorad. Den 34-årige amerikanen har gått ur tiden.

I ett uttalande säger familjen följande enligt Sportbladet:

"De insamlade donationerna världen över resulterade i en bättre tillgång till ALS-vård, nya genetiska upptäckter, behandlingar och en vacker dag ett botemedel. Pete var en symbol för hopp för alla”.

ALS är en sjukdom som bryter ned nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljestyrda musklerna och gör den drabbade förlamad. Sjukdomen kan i dagsläget inte botas.

ANNONS