Henrik Lundqvists otroliga karriär ska krönas med en tröjceremoni på sin förra hemmaarena.
Henrik Lundqvists otroliga karriär ska krönas med en tröjceremoni på sin förra hemmaarena. Bild: Kathy Willens

Så hyllas Henrik Lundqvist i New York i natt

Efter 15 säsonger i New York Rangers ska Henrik Lundqvist hyllas med att få sin tröja upphängd i Madison Square Garden. Han blir den första svenska målvakt att få sitt nummer pensionerat.
– Den bäste någonsin, säger Viaplays NHL-expert Erik Granqvist.

ANNONS
|

I augusti i fjol satte Henrik Lundqvist punkt för en fantastisk karriär som bland annat innehållit dubbla SM-guld med Frölunda och OS-guld med Tre Kronor.

Det är dock främst för sin tid i New York Rangers, ett av NHL:s sex ursprungliga lag ("Original Six") som 39-åringen kommer att bli ihågkommen för – åtminstone på amerikansk mark.

– Detta är enormt stort. Att som första svenska målvakt få sin tröja upphissad för ett Original Six-lag i den här ikoniska arenan är en otrolig ära, säger Erik Granqvist.

Totalt blev det 15 säsonger i klubben och Rangers vill hylla "Kung Henrik" när spelarkarriären nu är till ända.

ANNONS

Under natten till lördagen, svensk tid, ska hans tröja nummer 30 hissas i taket i Madison Square Garden under en ceremoni före matchen mellan hemmalaget Rangers och Minnesota Wild.

– Jag blir nästan överväldigad då jag tänker på hur stor del av mitt liv jag har tillbringat med den här organisationen. Jag kommer alltid känna mig som en del av den och inte bara för att tröjan hissas utan också för minnena och relationerna vi har tillsammans, säger Henrik Lundqvist till sajten Hockeysverige.

Första svenska målvakten

Erik Granqvist understryker Henrik Lundqvists betydelse för svensk ishockey.

– Han har nått utanför hockeyn med sin karisma och sin personlighet. Henrik har inspirerat otaliga unga och varit en otrolig förebild för flera generationers målvakter.

Ingen Rangers-spelare får bära numret 30 igen. Henrik Lundqvist blir första svenska spelare i Manhattan-klubbens historia att få den äran – och den tionde NHL-svensken totalt att få sin tröja pensionerad.

– Han är den bäste svenska målvakten någonsin och en av de fem bästa svenska spelarna genom tiderna. Jag skulle placera honom strax bakom målvakter som Martin Brodeur, Patrick Roy och Dominik Hasek, säger Erik Granqvist.

Ingen svensk målvakt har tidigare fått sin tröja upphissad, vilket blir avslutningen på nära en månads Rangers-hyllningar kallat "30 days of Henrik".

ANNONS

– Det kommer att bli rörande och fantastiskt att se få "Kungen" hyllas. Vi kommer att bjudas på en och en halv timmes ceremoni med tal, nostalgi, gåshud och hyllningar.

"Bäst när det gäller som mest"

Tvillingbror Joel Lundqvist kommer, tillsammans med över 100 personligt inbjudna släkt och vänner, att vara på plats efter att ha fått spelledigt från två matcher med sitt Frölunda.

– För mig känns det jätteviktigt att de får vara med och dela den här stunden eftersom de har betytt så mycket i mitt liv. Det betyder enormt mycket att ha dem på plats, säger Henrik Lundqvist.

Erik Granqvist hyllar Lundqvist-bröderna och betonar deras tävlingsinstinkt.

– Både Henrik och Joel är enorma ambassadörer för svensk hockey. De ger allt för laget, vill alltid vinna och är samtidigt superschyssta lagkamrater som är professionella i alla avseenden.

Vad är det som har gjort Henrik Lundqvist så bra under så pass lång tid?

– Han har hållit en extremt hög lägstanivå och dessutom anpassat sitt spel, kunnat förnya det och utveckla det för att hålla sig kvar i toppen. Därtill har Henrik en förmåga att vara som bäst när det gäller som mest, säger Erik Granqvist.

Henrik Lundqvist har vunnit priset som New York Rangers mest värdefulla spelare nio gånger, tagits ut till NHL:s All Star-lag fem gånger och blivit utsedd till världens bäst klädda man en gång.

ANNONS

Framtid i Hall of Fame?

Det blev dock aldrig någon Stanley Cup-titel för "Henke" och det går att fråga sig om han var för lojal mot sitt Rangers. Erik Granqvist håller inte med om det.

– Jag tycker att den besvarade kärleken som han kände till klubb och stad var väldigt häftig. Sedan var det en besvikelse hur allt slutade. Henrik var extremt bra i slutspelen och med en bättre omgivning hade han nått hela vägen.

Då återstår endast frågan om Henrik Lundqvist är värd en plats i hockeyns Hall of Fame?

– Ja, det är han verkligen. Sättet han bar Rangers på sina axlar under 15 säsonger gör honom omöjlig att förbise, säger Erik Granqvist.

Erik Granqvist är före detta målvakt och målvaktstränare. Numera arbetar han som expert på Viasat.
Erik Granqvist är före detta målvakt och målvaktstränare. Numera arbetar han som expert på Viasat. Bild: Stig Kenne / TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS