IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson och Benjamin Nygren efter match mot AIK på Ullevi. Nu är båda sålda.
IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson och Benjamin Nygren efter match mot AIK på Ullevi. Nu är båda sålda. Bild: MICHAEL ERICHSEN

"Så ska Ohlsson placeras in i den blåvita historien"

Att Sebastian Ohlsson går redan nu kan i förlängningen visa sig vara en av de bästa sakerna som hänt IFK Göteborg på hela året. Flera saker pekar på det.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Sportsligt är det en förlust. Sebastian Ohlsson tillförde med teknik och fart saker till IFK Göteborg, kvaliteter som kommer saknas. Det ingår i IFK Göteborgs kalkyl. Fotbollsvärlden ser ut så här. Det handlar om att värdera, prissätta och bolla olika alternativ.

Blåvitt kunde ha sagt nej, stoppat Sebastian Ohlsson, som inledde sin fotbollskarriär i just IFK Göteborg. Det hade sänt signaler. I Ohlssons fall handlar det om lojalitet och leverans. Lojalitet när han stod utanför både trupp och lag, trots stora framgångar under åren i Örgryte IS och utvald som en viktig pusselbit i nya IFK Göteborg.

I stället bet Sebastian Ohlsson ihop, körde på och tittade framåt.

ANNONS

Under första halvan av 2019 har han spelat sin bästa fotboll, det var också den fotboll som fick upp St. Paulis intresse. Bollskickliga och inläggsstarka höghastighetsspelare är hårdvaluta i fotbollsvärlden. Ohlsson är en sådan.

I Lindqvists, Hyséns och Karlssons fotspår

25-åringen ska tacka Poya Asbaghi och Ferran Sibila för detta. Under deras ledning – i brist på pengar att värva alternativ – fick Sebastian Ohlsson uppdraget att ersätta IFK-veteranen Emil Salomonsson som högerback, Ohlsson som egentligen inte var ytterback och till och med hade vikarierat som centerforward under 2018.

Positionsbytet fick fram det bästa ur Ohlsson, förändrade hans konkurrenskraft och öppnade – om vi ska vara ärliga – i slutändan för denna utlandsflytt.

Det är inte bara det.

Sebastian Ohlsson var utvald av fler skäl. I penga- och spelarbristens IFK Göteborg föll Blåvitts val på honom när lagkaptenstest gjorde under försäsongen.

Alternativen föll bort, Ohlsson fick uppdraget; lagkapten i IFK Göteborg 2019, i Stefan Lindqvists, Glenn Hyséns och Conny Karlssons fotspår.

När analyserna om vad som fört IFK Göteborg in på vinnarspåret igen var som intensivast var en av huvudanledningarna just Sebastian Ohlsson.

Många spelmässiga bitar på plats, men utan Ohlssons kombinationsspel i serieupptakten, där kompisar som Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr och Robin Söder också ska nämnas, hade det aldrig skett.

ANNONS

Sänder viktiga signaler

Det är så Sebastian Ohlsson från Kålltorp ska placeras in i den blåvita historien.

Som en av nycklarna bakom vändningen.

Att han nu går till tyska andraligan innebär ingen nödvändig försvagning av laget, dock förändring. Nzozi Toko, som också skolats om för ändamålet, har andra kvaliteter; löper inte lika mycket, men är extremt bolltrygg och fysiskt kapabel. Emil Holm, som stormar fram, vill inom kort också ha ett ord med i laget.

Flytten innebär också att IFK Göteborg får betalt, Sebastian Ohlsson inbringar övergångssumma och går inte som Bosman. De (uppskattningsvis) tre miljonerna ska läggas till de dryga 50 som redan tillförts IFK Göteborgs intäktskolumn under sommaren.

I förlängningen är det värt mer än så.

IFK Göteborg är numer en klubb som säljer sina spelare, de ”ges” inte bort, även om Sebastian Ohlsson med ett längre kontrakt hade varit värd några kronor till.

Det sänder också signaler till framtida nyförvärv. Kom hit, gör det bra och ta nästa kliv i karriären.

Precis så fotbollsvärlden ser ut – och en fotbollsklubb bör fungera.

Plus:

Övergången ska ses i ett större perspektiv och är då i samtliga kategorier positiv för IFK Göteborg.

Minus:

Sportsligt kommer Sebastian Ohlsson att saknas.

ANNONS
ANNONS