Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter flera kvalbesvikelser kan Finland för första gången nå ett stort mästerskap i fotboll på herrsidan. Vid seger mot Liechtenstein på fredagen är Finland klart för EM 2020. Bild: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Så är läget inför EM-kvalavgörandet

Sverige jagar en direktplats, Finland är nära sitt första stora mästerskap, Danmark kan ställas inför ett avgörande i Dublin, Island behöver ta sista chansen – och sensationen Kosovo jagar en ny skräll.
Det är några av sakerna att hålla koll på när EM-kvalet i fotboll avgörs de kommande dagarna.
Här är förutsättningarna.

Grupp A

England 15 poäng

Tjeckien 12

Kosovo 11

Montenegro 3

Bulgarien 3

Återstående matcher: England–Montenegro, Tjeckien–Kosovo (torsdag), Kosovo–England, Bulgarien–Tjeckien (söndag).

Kommentar: England blir EM-klart vid kryss mot Montenegro, och Tjeckien vid seger mot Kosovo. Unga nationen Kosovo, som gör sitt första EM-kval, har skrällt men måste vinna mot Tjeckien för att kunna nå EM via kvalet. Kosovo har dock en playoffplats säkrad efter att ha vunnit sin Nations League-grupp. Bulgarien har för tillfället en playoffplats, men är beroende av att få resultat med sig.

Grupp B

Ukraina 19

Portugal 11

Serbien 10

Luxemburg 4

Litauen 1

Återstående matcher: Portugal–Litauen, Serbien–Luxemburg (torsdag), Serbien–Ukraina, Luxemburg–Portugal (söndag).

Kommentar: Ukraina är redan klart för EM. Regerande mästaren Portugal har svajat, men kan säkra biljetten vid seger mot Litauen om Serbien inte besegrar Luxemburg. Portugal är dock garanterat en playoffplats, om man skulle bomma i kvalet. Samma sak gäller för Serbien. Luxemburg har en teoretisk playoffchans.

Grupp C

Nederländerna 15

Tyskland 15

Nordirland 12

Vitryssland 4

Estland 1

Återstående matcher: Nordirland–Nederländerna, Tyskland–Vitryssland (lördag), Tyskland–Nordirland, Nederländerna–Estland (tisdag).

Kommentar: Nederländerna säkrar EM-platsen vid oavgjort mot Nordirland, och har en playoffplats att falla tillbaka på vid en genomklappning i kvalet. Tyskland går till EM om det blir vinst mot Vitryssland samtidigt som Nordirland inte besegrar Nederländerna. Nordirland har överraskat tidigare men måste nu vinna mot både Nederländerna och Tyskland för att nå EM, man har dock en playoffplats utifrån nuvarande ställningar. Vitryssland vann sin Nations League-grupp och är garanterat playoffspel.

Grupp D

Irland 12

Danmark 12

Schweiz 11

Georgien 8

Gibraltar 0

Återstående matcher: Schweiz–Georgien, Danmark–Gibraltar (fredag), Irland–Danmark, Gibraltar–Schweiz (måndag).

Kommentar: Trots tredjeplatsen är Schweiz i förarsätet, då möten med Georgien och Gibraltar väntar och två segrar ger en EM-biljett. Om Danmark planenligt slår Gibraltar stundar en avgörande kvalrysare borta mot Irland, som bara har en match kvar. Vinner Irland i Dublin når man EM, annars kan det bli playoff. Danmark har en definitivt säkrad playoffplats om inte resultaten går vägen, precis som Schweiz. Georgien är sedan tidigare playoffklart.

Grupp E

Kroatien 14

Ungern 12

Slovakien 10

Wales 8

Azerbajdzjan 1

Återstående matcher: Azerbajdzjan–Wales, Kroatien–Slovakien (lördag), Wales–Ungern, Slovakien–Azerbajdzjan (tisdag).

Kommentar: VM-tvåan Kroatien säkrar sin EM-plats genom kryss mot Slovakien. Om Kroatien besegrar Slovakien är det fördel fyran Wales i kampen om andraplatsen. Ja, förutsatt att Wales slår både Azerbajdzjan och Ungern, förstås. Ungern kan ha allt i egna händer mot Wales, men har ingen säkrad playoffplats från Nations League. Både Slovakien och Wales är för tillfället på playoffplats. Jumbon Azerbajdzjan har också en teoretisk möjlighet till playoff.

Grupp F

Spanien 20

Sverige 15

Rumänien 14

Norge 11

Färöarna 3

Malta 3

Återstående matcher: Norge–Färöarna, Rumänien–Sverige, Spanien–Malta (fredag), Sverige–Färöarna, Spanien–Rumänien, Malta–Norge (måndag).

Kommentar: Spanien är redan EM-klart, och där bakom kan Janne Anderssons Sverige säkra andraplatsen vid seger borta mot Rumänien. Oavgjort mot Rumänien innebär att Sverige får en ny chans att säkra EM-platsen hemma mot Färöarna, men en förlust i Bukarest skulle ge Rumänien, som dock avslutar borta mot Spanien, fördel i kampen om andraplatsen.

Sverige är dock garanterat playoffspel från Nations League. Rumänien är för tillfället på playoffplats. Lars Lagerbäcks Norge har en teoretisk möjlighet att bli tvåa, men får nog rikta in sig på playoff som man redan har säkrat.

Grupp G

Polen 19

Österrike 16

Nordmakedonien 11

Slovenien 11

Israel 11

Lettland 0

Återstående matcher: Slovenien–Lettland, Israel–Polen, Österrike–Nordmakedonien (lördag), Nordmakedonien–Israel, Polen–Slovenien, Lettland–Österrike (tisdag).

Kommentar: Polen har säkrat en EM-biljett. Där bakom jagar fyra (!) lag i en rafflande avslutning. Formstarka Österrike är emellertid storfavorit till andraplatsen, och det räcker med kryss hemma mot Nordmakedonien som i sin tur redan har säkrat en playoffplats. Slovenien är borta från playoffchanserna och måste vinna sina två matcher och ha resultaten med sig. Israel, däremot, är för tillfället på en playoffplats.

Grupp H

Turkiet 19

Frankrike 19

Island 15

Albanien 12

Andorra 3

Moldavien 3

Återstående matcher: Turkiet–Island, Frankrike–Moldavien, Albanien–Andorra (torsdag), Andorra–Turkiet, Moldavien–Island, Albanien–Frankrike (söndag).

Kommentar: Erik Hamréns Island har alltjämt chansen att ta en direktplats. Då krävs dock först en chockseger borta mot Turkiet och sedan en lyckosam sista omgång. Annars får Island hoppas på att laget behåller den playoffplats man för tillfället innehar. Turkiet å andra sidan kvitterar ut en EM-plats vid oavgjort mot Island. För Frankrike räcker det med seger mot Moldavien.

Grupp I

Belgien 24

Ryssland 21

Cypern 10

Skottland 9

Kazakstan 7

San Marino 0

Återstående matcher: Cypern–Skottland, Ryssland–Belgien, San Marino–Kazakstan (lördag), Belgien–Cypern, San Marino–Ryssland, Skottland–Kazakstan (tisdag).

Kommentar: Belgien och Ryssland har sedan tidigare dansat hem direktplatserna i kvalets ojämnaste grupp och gör nu endast sinsemellan upp om att få en bättre seedning i EM-slutspelets lottning. Där bakom har Skottland säkrat en playoffplats via Nations League.

Grupp J

Italien 24

Finland 15

Armenien 10

Bosnien och Hercegovina 10

Grekland 8

Liechtenstein 2

Återstående matcher: Finland–Liechtenstein, Armenien–Grekland, Bosnien och Hercegovina–Italien (fredag), Grekland–Finland, Italien–Armenien, Liechtenstein–Bosnien och Hercegovina (måndag).

Kommentar: Efter sju sorger och åtta bedrövelser i kvalsammanhang kan Finland utropa ett kollektivt "vihdoin!" (äntligen) på fredagskvällen. Ja, blir det seger hemma mot jumbon Liechtenstein är nämligen EM-biljetten säkrad. Skulle det bli en ny finländsk genomklappning finns en sedan tidigare säkrad playoffplats. Italien är redan EM-klart medan kvalbesvikelsen Bosnien och Hercegovina är garanterat playoffspel. Grekland har en teoretisk playoffchans.

Fotnot: Om två lag hamnar på lika många poäng gäller i första hand inbördes möten och därefter målskillnad i inbördes möten.

Källa: Uefa.com

Fredrik Scherman/TT

Totalt 55 länder gör upp om 24 platser i EM 2020. Eftersom mästerskapet spelas i tolv olika länder runt om i Europa är inget värdland direktkvalificerat. De 55 länderna lottades i december 2018 in i tio kvalgrupper med fem eller sex länder i varje grupp. De två bäst placerade i varje grupp går till EM.

När kvalspelet är avslutat den 19 november kommer därmed 20 länder att vara klara för EM. De sista fyra biljetterna delas ut efter ett playoff som grundas på insatserna i den nystartade Nations League i fjol. De totalt 16 gruppsegrarna i Nations Leagues fyra olika divisioner har säkrat en playoffplats, där vinnarna belönas med en EM-plats. Playoffspelet sker inbördes i respektive division, alltså kommer ett land från varje division få en biljett till mästerskapet. Om en gruppvinnare redan har säkrat EM-spel via kvalet går playoffplatsen till det näst högst rankade laget i divisionen, och så vidare. Playoffspelet avgörs den 26 samt 31 mars nästa år.

EM-slutspelets grupper lottas dock redan den 30 november i Bukarest, Rumänien.

Följande länder är redan klara för EM inför avslutningen: Belgien, Italien, Ryssland, Polen, Ukraina, Spanien.