Ryttarföreningar i Göteborgsområdet går ut med öppet brev

Svensk ridsport har under året skakats av vittnesmål som gör gällande, bland annat, orimliga arbetsförhållanden och sexuella övergrepp.
Nu går fyra föreningar från Göteborgsområdet ut och kräver en förändring genom ett öppet brev.
– Så här kan det inte gå till, säger Magdalena Rönström, ordförande i Billdals Ridklubb.

ANNONS
|

Det har stormat kring svensk ridsport under 2022. En stor anledning är den granskning som Sportbladet gjort, där vittnesmål om trakasserier, orimliga arbetsförhållanden och sexuella övergrepp har kommit fram.

Kritiken har varit hård och i en intervju med GP gav Hans Wendt, ordförande Göteborg och Bohusläns ridsportförbund, sin syn på den kritik som har riktats mot Svenska ridsportsförbundet i allmänhet och ordföranden Ulf Brömster i synnerhet.

– Det är uppenbarligen så att vi har utmaningar i att hantera de här frågorna på ett bra sätt, och det måste vi klara av, sa han till GP.

Nu väljer fyra föreningar från Göteborgsområdet att, genom ett öppet brev, gå ut och kräva förändring.

ANNONS

Det är Billdals Ridklubb, Göteborg Fältrittklubb, Kungsbacka Ridklubb och Särö Ryttarförening som har skrivit under på brevet där man bland annat skriver:

”Övergrepp och maktmissbruk inom sporten har hanterats svagt och godtyckligt av ansvariga inom SvRF (Svenska ridsportsförbundet)”.

Reaktionen: ”Förfärligt”

Magdalena Rönström, en av de som undertecknat brevet, är ordförande i Billdals Ridklubb.

Hon ger sin syn på de olika berättelser om övergrepp och missförhållanden som det rapporterats om i media.

– Spontant, förfärligt. Så kan det inte gå till. Det går inte att ha det så i någon sport och särskilt inte i en sport som till stor del utövas av flickor och kvinnor, säger hon.

Rönström noterar att efter flera år av internationella framgångar för svensk ridsport har intresset ökat kraftigt. Föreningen har 50 procents längre kö nu jämfört med för ett år sedan. Ändå menar hon att rösterna från gräsrötterna saknats i den nationella debatten.

Det man från föreningarna eftersöker är förebilder som tar ansvar och fasta ramverk.

– Vi behöver också verktyg och stöd för hur vi ska gå till väga när den här typen av knepiga situationer uppstår. Vi behöver kunna säga att vi står upp emot dessa trakasserier och övergrepp och om det händer ska man kunna veta hur man får hjälpen man behöver, säger hon.

ANNONS

Förbereder motioner

Det saknas en tydlig process för hur klubbarna ska arbeta med denna typ av frågor, därför är kanske den största anledningen till att brevet författas att man vill få till en förändring.

För som det ser ut i dag är inte tillräckligt bra, menar föreningarna.

– Det finns en visselblåsarfunktion med medlemsstöttande funktion. Utifrån vad jag har hört fungerar den ganska dåligt. Man får inte den stöttning och hjälp man behöver. Här behöver förbundet bygga upp ett förtroendekapital så att man vågar ta kontakten för att få hjälp och stöd. Den viljan finns, det är tydligt signalerat. Men det är alltså en bit kvar, säger Rönström.

Nu hoppas man att brevet ska ge effekt.

– Vi hoppas att det Svenska Ridsportförbundet så snart det är möjligt kan utarbeta en tydligare uppföljningsprocesser och regelverk, det ligger närmast till hands. Så att man vet vad det är som gäller. Vi har en stämma i maj, den kommer säkert innebära förändring. Det är en antal föreningar, däribland vi, som jobbar med motionerna till stämman. Exakt vad dessa innebär är för tidigt att prata om.

Vad tror du konsekvenserna kan bli om ni inte får till en förändring?

– Jag tror att förtroendekapitalet påverkas negativt. Sedan skulle jag kunna tänka mig att man tänker två gånger innan man lotsar sina barn vidare inom sporten och upp till eliten. Jag kan se en risk att det skulle påverka tillväxten, säger Rönström.

ANNONS

Kräver förändring – på fyra punkter

  • SvRF bör kraftfullt och synligt ta ställning mot sexuella övergrepp och maktmissbruk – nu och framåt!
  • SvRF bör skyndsamt utarbeta egna tydliga förhållningsregler och policys samt transparenta processer som minskar utsattheten inom ridsporten. Allra senast på Årsstämman!
  • SvRF:s ordförande nuvarande och kommande - måste leda det arbetet med kraft, tydlighet och tempo.
  • Riksidrottsförbundets ordförande nuvarande och kommande - måste ta ansvar för ett proaktivt agerande om och när SvRF behöver stöd. Ansvaret är gemensamt.

LÄS MER:Sophie Jahn blev utsatt för övergrepp av sin pappa – nu blir hennes berättelse tv-serien ”Nattryttarna”

LÄS MER:Billdals ridklubb tar krafttag mot sexuella trakasserier

ANNONS