Rysslands president Vladimir Putin och Fifas ordförande Gianni Infantino under gladare tider. Nu stoppar ryska landslaget från VM-kvalet
Rysslands president Vladimir Putin och Fifas ordförande Gianni Infantino under gladare tider. Nu stoppar ryska landslaget från VM-kvalet Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ryssland stoppas från playoff: "Viktigt och bra"

Idrottens skiljedomstol (Cas) avslår Rysslands begäran om att tillfälligt häva landets avstängning från fotbollsspel. Därmed kommer Ryssland inte att tillåtas spela VM-playoffmatchen mot Polen nästa vecka.
– Det är väldigt viktigt och ett bra beslut, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Ryssland har lämnat in en överklagan mot Fifas beslut om att stoppa landets klubblag och landslag från deltagande i internationella turneringar och har även begärt att avstängningen hävs i väntan på utredning i frågan. Men Cas avslår förslaget om att tillfälligt häva avstängningen under kommande VM-kval. Det meddelar domstolen i ett uttalande på fredagen.

"Alla ryska lag och klubbar är fortsättningsvis avstängda från deltagande i Fifa-tävlingar", lyder beslutet.

Cas tar därmed inte ställning i själva sakfrågan ännu – och utredningen fortsätter. Några förhör är i nuläget inte inplanerade men parterna utbyter yttranden, skriver Cas.

Rent teoretiskt kan Cas i ett senare skede häva Fifas avstängning och då kan VM-kvalet behövas spelas om.

ANNONS

– Det är ju ett interimistiskt beslut så det kommer en fortsatt handläggning av ärendet. Men vi ser att de här interimistiska besluten är ofta väldigt vägledande om man går tillbaka till andra Cas-domar, säger Sjöstrand.

Fokuserar sportsligt

Ryssland skulle ursprungligen ha mött Polen i den svenska playoffdelen på torsdag och i förlängningen eventuellt ha kunnat bli Sveriges nästkommande motståndare.

Den 24 mars ska Sverige möta Tjeckien på Friends arena och vid seger blir det en playoffinal borta mot Polen om en plats i VM-slutspelet i Qatar.

– Nu ger det oss möjlighet att lägga just den här processen bakom oss och att vi kan fokusera på det sportsliga inför matchen mot Tjeckien och en eventuell match mot Polen, säger Sjöstrand.

"Viktigt och korrekt"

Sverige gick tidigt ut och krävde att Ryssland skulle kastas ut ur VM-kvalet. Förbundet beslutade att inte möta Ryssland även om nationen hade fått rätten att delta i playoffspelet.

– Man kan tycka att det här är ett självklart beslut när vi ser vad som händer i vår omvärld, men i bland går inte juridik och logik hand i hand. Det är ett viktigt och korrekt beslut och en tydlig markering från fotbollen, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Det vi ser hända runt omkring oss är så fruktansvärt, vi ser en nation som angriper och invaderar en annan demokratisk nation. Framför allt hoppas vi få se ett slut på kriget, men parallellt med det behöver vi ändå hantera saker i vår omvärld.

ANNONS

Samtidigt har Ukrainas match mot Skottland, i ett annat slutspelsträd, blivit uppskjuten till juni.

Håkan Sjöstrand är nöjd med Cas beslut. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand är nöjd med Cas beslut. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Rysslands fotbollsavstängning – detta har hänt

24 februari: Samma dygn som Ryssland invaderar Ukraina går det svenska, tjeckiska och polska fotbollsförbunden samman och kräver att Fifa flyttar playoffmatcher i VM-kvalet från Ryssland.

25 februari: Uefa tar beslutet att flytta Champions League-finalen i maj från S:t Petersburg till Paris.

26 februari: Det polska fotbollsförbundet går ut med att man vägrar möta Ryssland i playoff. Det Svenska fotbollsförbundet tar timmarna efter samma beslut och Tjeckien följer också efter.

27 februari: Fifa vill inte utesluta Ryssland från VM-kvalet, utan säger att ryska landslaget tillåts kvala under neutral flagg. Det svenska fotbollförbundet rasar mot Fifas hållning.

28 februari: Den Internationella olympiska kommittén, IOK, uppmanar till bojkott av ryska och belarusiska idrottare i internationella tävlingar. Då ändrar sig Fifa och utesluter Ryssland från all internationell fotboll, något som Uefa också gör.

3 mars: Det ryska fotbollsförbundet meddelar att man kommer att överklaga den internationella avstängningen från Fifa och Uefa till idrottens skiljedomstol, Cas.

12 mars: Svenska fotbollförbundet bekräftar att landslaget inte kommer att möta Ryssland i VM-kvalet även om Cas skulle lyfta avstängningen på Ryssland.

15 mars: Cas avslår ryska fotbollsförbundets överklagan mot Uefas beslut att stoppa ryska lag från fortsatt spel i det europeiska cupspelet för klubblag.

18: mars: Cas avslår Rysslands förfrågan om att tillfälligt häva landets avstängning från fotbollsspel.

ANNONS