Tysken Uwe Rösler, 49, är ny tränare för Malmö FF. Sedan Magnus Pehrsson fick sparken för fyra veckor sedan har sportchefen Daniel Andersson tillfälligt tränar laget.
Tysken Uwe Rösler, 49, är ny tränare för Malmö FF. Sedan Magnus Pehrsson fick sparken för fyra veckor sedan har sportchefen Daniel Andersson tillfälligt tränar laget.

Rösler: Risken att få sparken del av jobbet

Han har fått sparken från tre klubbar i England. Malmö FF:s nye tränare Uwe Rösler är härdad i fotbollens värld.

ANNONS
|

Det hade ryktats om exempelvis norrmannen Ole Gunnar Solskjær och dansken Kasper Hjulmand. Istället var det en riktig överraskning som klev in genom dörren till pressrummet i innandömet av Stadion i Malmö. Tysken Uwe Rösler, 49, tar över som tränare i Malmö FF efter sparkade Magnus Pehrsson.

- Jag visste från min tid i Norge hur stor den här klubben är och vilka möjligheter den här klubben kan jag ge mig. Jag är väldigt glad och stolt, säger Rösler till TT.

ANNONS

Hareide tipsade

Även om MFF hade koll på Rösler fick klubben även ett tips om tysken från den tidigare Malmötränaren Åge Hareide. Totalt intervjuades runt tio personer för jobbet.

- Det absolut starkaste kortet sitter här, säger vd Niclas Carlnén och tittar på Rösler.

Som spelare var Rösler en av Manchester Citys främsta målskyttar i Premier League under tidigt 1990-tal. Tränarkarriären inledde han i Norge med klubbarna Lillestrøm, Viking och Molde innan han återvände till England för att basa över Brentford, Wigan, Leeds och Fleetwood Town i Championship och League One. De tre senaste klubbarna har dock Rösler fått sparken från.

- Den risken är en del av jobbet. Allt kan hända, säger 49-åringen.

Han påminns om att i MFF är inte ens alltid ett guld nog för att få behålla tränarjobbet. Dansken Allan Kuhn fick aldrig chansen att försvara sitt SM-guld 2016 och för Pehrsson, guldtränaren i fjol, räckte det med en krismånad för att få sparken i mitten av maj.

ANNONS

- Förra året blev jag säsongens manager i League One och jag fick sparken. Det kan hända, men ibland stängs en dörr och en annan öppnas. Det är det som gör fotbollen spännande.

Nu tar han över ett krisande MFF som ligger tia i allsvenskan. Det regerande mästarlaget har elva poäng upp till serieledande Hammarby med 18 omgångar kvar att spela. I den allsvenska omstarten väntar Sirius på bortaplan den 7 juli.

"Europakvalet väldigt viktigt"

- Vi måste börja vinna och ju tidigare vi gör det, desto tidigare kan vi gå för det. Ingenting är omöjligt. Men jag försöker ha kortsiktiga mål nu – första målet är 7 juli och vinna den första matchen. Sedan tar vi nästa match och så får vi se var det tar oss i slutet av säsongen, säger Rösler.

I sommar väntar även kval till Champions League.

ANNONS

- Jag vill göra en sak klart: Europakvalet är väldigt viktig för klubben. Jag har sett tre matcher, och har sett den stora potential som den här klubben har, säger Uwe Rösler.

TT

Fakta: MFF-tränare under 2000-talet

2018 juni: Uwe Rösler.

2017–maj 2018: Magnus Pehrsson.

2016: Allan Kuhn.

2014–2015: Åge Hareide.

2011–2013: Rikard Norling.

2008–2011: Roland Nilsson.

2006–2007: Sören Åkeby.

2002–2005: Tom Prahl.

2000–2001: Michael Andersson.

ANNONS