Rosengård leder damallsvenskan. Arkivbild.
Rosengård leder damallsvenskan. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Rosengård upp i topp

Nu leder Rosengård damallsvenskan igen. Segern med 3–0 på bortaplan mot svårspelade Umeå tog laget tillbaka upp i topp, två poäng före Häcken.
– Vi är väldigt glada att vi kunde hålla nollan, säger mittbacken Emma Berglund, en av målskyttarna.

ANNONS

Segersiffrorna var klara, ändå var Umeå obesegrat på hemmaplan i sina tre tidigare matcher. Laget hade hållit nollan i nästan fem timmar när Rosengårds Bea Sprung i den 29:e minuten spräckte sviten. Efter en hörna höll sig 17-åringen framme och kunde med en klackspark ge Rosengård ledningen. Det var Sprungs tredje mål för säsongen.

– Kul att göra mål, men det var en tuff match. Jag fick springa mycket, säger den unga Rosengårdsspelaren som i sin debutsäsong fick vara med om att ta SM-guld förra året.

Nätade mot gamla klubben

Några minuter före pausvilan kom 2–0, även den gången efter en av Rosengårds många hörnor. Umeåspelarna kunde inte få undan bollen och i efterspelet av hörnan nådde mittbacken Emma Berglund högst och nickade in den i krysset.

ANNONS

Kanske sved det målet lite extra för hemmaspelarna. Landslagsförsvararen Emma Berglund började sin allsvenska bana i Umeå och har tre SM-guld med Västerbottenslaget.

– Jag är faktiskt väldigt glad för det målet. Jag gjorde ett mot Djurgården tidigare, men det blev bortdömt, säger Emma Berglund som fanns med i Umeå under lagets lysande 00-tal.

Numera är Umeå inte alls på den nivån men för den skull var laget inte ofarligt i sina kontringar. Unga Lisa Björk på högerkanten är både snabb och teknisk. Ett par gånger var hon nära att rinna igenom på egen hand och några av hennes upplopp slutade med bra inlägg.

"Intressant lag"

Nära ett hemmamål var det också strax efter Rosengårds ledningsmål när ytterbacken Elvira Fjellström sköt hårt men strax utanför krysset. Fjellström höll sig också framme tio minuter från slutet och testade Teagan Micah i Rosengårds mål med ett vasst skott som australiensiskan med viss möda kunde tippa till hörna.

– Jag tycker att de har ett väldigt intressant lag. De är väldigt stabila och bekväma med bollen. Vi har stor respekt för det, säger Rosengårds mittback, som var nöjd med sin egen insats och med att laget var stabilt bakåt. Så har det inte alltid varit under inledningen av den här säsongen.

ANNONS

– Vi kunde nog ibland ha varit aggressivare och har släppt till en del billiga mål. Vi har pratat om det och gjorde det mycket bättre i dag.

Tillbaka i topp

Det här var Rosengårds match från 1–0-målet ända till slutet.

Malmölaget hade full kontroll över händelserna och kunde utöka sin ledning i den 64:e minuten när Sofie Bredgaard lurade Umeås mittback Lisa Dahlkvist och satte 3-0 för Rosengård.

Allt pekar på att kapplöpningen mot guldet kommer att fortsätta mellan Rosengård och Häcken.

För Rosengårds del väntar närmast ett derby mot Kristianstad på hemmaplan på fredag.

ANNONS