Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg jublar efter sitt 1–0-mål hemma mot Elfsborg. MFF tog tre poäng och säkrade tredjeplatsen i allsvenskan, som även innebär Europaspel nästa säsong.
Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg jublar efter sitt 1–0-mål hemma mot Elfsborg. MFF tog tre poäng och säkrade tredjeplatsen i allsvenskan, som även innebär Europaspel nästa säsong.

Rosenberg: Truppen är gjord för Europa

Han har fört Malmö FF till tre SM-guld, tre gruppspel i Europa och skrev nyligen på för en säsong till. Nu bar Markus Rosenberg MFF ut i europeiskt cupspel även 2019.

ANNONS
|

I den 60:e minuten skickade lagkaptenen Markus Rosenberg in 1–0 till sitt Malmö FF hemma mot Elfsborg. Det var första gången denna säsong som det regerande mästarlaget var topp tre i allsvenskan – och där var MFF kvar när slutsignalen ljöd i den sista omgången.

- Det var härligt vi kunde knipa tredjeplatsen, säger Rosenberg, som en kvart senare fick se Marcus Antonsson fastställa segern mot tabelltolvan Elfsborg till 2–0.

ANNONS

Tappade SM-guldet i våras

När Hammarby tappade poäng borta mot Östersund (3–3) innebar det att MFF tog kvalplatsen till Europa League nästa säsong tack vare bättre målskillnad än stockholmarna.

- Det här var en av de viktigaste matcherna för året. Denna trupp är inte gjord för att spela 30 matcher i allsvenskan och cupen. Den är gjord för Europa, säger anfallaren, som gjorde 13 mål för MFF denna säsong.

Den katastrofala vårsäsongen – där tränaren Magnus Pehrsson fick sparken efter blott elva poäng på nio matcher och en tung finalförlust i Svenska cupen mot Djurgården (0–3) – grusade förhoppningarna om ett tredje raka SM-guld. Målet blev i stället en Europaplats.

- Det visar hur starka vi är. Vi hade en dipp som var betydligt längre än vad vi är vana vid. Vi lärde oss av det och visade hur starka vi är efter att Uwe (Rösler) kom.

ANNONS

Med tysken Rösler som tränare har MFF tagit 43 poäng på 18 allsvenska matcher. Skåningarna har under denna period även tagit sig till Europa League och har där fortfarande chansen på att gå vidare från gruppen.

- Det är klart att vi inte är nöjda (med att missa SM-guldet), men tittar man på hela året och just kombinationen med Europa och allsvenskan. Det är egentligen en jäkla bedrift, säger Rosenberg, som drygt två dygn innan segern mot Elfsborg skrev på för ytterligare en säsong i MFF-tröjan.

Bjuder tränaren på middag

MFF-tränaren var stolt över att hans manskap lyckats med slåss på två fronter sedan han tog över.

- Inget annat lag skulle kunna lyckas med det vi gjort sedan i somras. Matchen i dag (mot Elfsborg) var match 31 sedan den 7 juli och under två och en halv månad hade vi endast två anfallare tillgängliga, säger Uwe Rösler.

ANNONS

Han avslutade sin presskonferens med att skicka ett tack till Östersundstränaren Ian Burchnall för att han lyckades motivera sina spelare till att spela 3–3 mot Hammarby och hjälpa MFF till tredjeplatsen.

- Jag känner honom och han är en väldigt ambitiös tränare. Jag ska definitivt bjuda honom på en fin middag med en fin flaska vin. Tack Östersund, säger Uwe Rösler med ett leende.

TT

ANNONS