Rolf-Göran Bengtsson vann Gothenburg Trophy under lördagskvällen. Bilden är från tidigare tävling under Gothenburg Horse Show.
Rolf-Göran Bengtsson vann Gothenburg Trophy under lördagskvällen. Bilden är från tidigare tävling under Gothenburg Horse Show. Bild: MATHIAS BERGELD

Rolf-Göran Bengtsson vann svenskduellen i Gothenburg Trophy

Det var den unga mot den gamle. Stjärnskottet Irma Karlsson mot ikonen Rolf-Göran Bengtsson. Gothenburg Trophy blev en omhoppningskamp mellan de svenska landslagshopparna – och den som vunnit mest vann igen.
– Det är alltid fint att vinna och att vinna i Göteborg är till och med bättre, säger Rolf-Göran Bengtsson.

ANNONS
|

Det blev en fin lördagskväll för de svenska hoppryttarna i anrika Gothenburg Trophy. Både framtiden (Irma Karlsson) och dåtiden (Rolf-Göran Bengtsson) tog sig vidare till omhoppningen.

Men de var inte ensamma. Stephanie Holmén och Erica Swartz hoppade lika felfritt och avancerade till nästa hoppomgång. Där fanns också några utmanare från andra länder. Gudrun Patteet från Belgien och så de två kanske största hoten mot svenskarna – tyskduon Ludger Beerbaum och Daniel Deusser.

För Ludvig Beerbaum fanns en motivationsmorot av stora mått. 55-åringen kunde nämligen bli först i Gothenburg Trophys historia att ta hem segern fyra gånger. Bland de som jagar honom där bakom finns bland andra Rolf-Göran Bengtsson. Veteranen som gjort så mycket för ridsporten, och bara någon timme innan han tog sig vidare till omhoppningen valdes in i Gothenburg Horse Shows Hall of fame, har två segrar här. Den senaste var dock så långt bak i tiden som 2005.

ANNONS

Det var i andra hoppningen det skulle avgöras. Ludvig Beerbaum var först ut. Med med ett rivet hinder försvann tyskens chanser att ta sin historiska vinst. Istället var det dags för Irma Karlsson och hästen Chacconu. Publiken hade andan i halsen ett antal gånger men fick all anledning att jubla när 25-åringen höll både balans och kurs över samtliga hinder.

Kunde någon av de återstående fem ryttarna leverera på samma nivå?

Javisst. Stephanie Holmén red exemplariskt även hon. Tiden 36.60 var dock en dryg sekund bakom Irma Karlsson – som fortsatt var i ledning.

– Jag gjorde vad jag kunde och då var det upp till de andra att göra bra resultat, säger Irma Karlsson som fick lite revansch från besvikelsen efter världscuphoppningen dagen innan.

– Jag ville vara bättre i dag. Jag var arg i går och det gör dig bättre. Det var skönt att det gick så bra i dag, säger hon.

Kunde nästa svenska hota?

Nej, Erica Swartz rev ett hinder och hade därmed inget med förstaplatsen att göra längre.

När Daniel Deusser gjorde ett misstag och Gudrun Patteet red några sekunder för långsamt tornade en svensk kamp upp sig. Det var bara Rolf-Göran Bengtsson som kunde peta ned Irma Karlsson från tronen. Det var erfarenheten mot den ungdomliga entusiasmen. Framtiden mot dåtiden.

ANNONS

Och dåtiden visade sig gälla fortsatt. I en ren uppvisning i rytteriets ädla konst visade Rolf-Göran Bengtsson att gammal är äldst. Med felfri ridning och tiden 33.27 i den andra hoppningen visade han att det kanske finns en ny vår att vänta för en vår svensk ridsports riktigt stora. Han utgjorde toppen på pallen som denna dag var helt svensk – med Irma Karlsson som tvåa och Stefanie Holmén som trea.

– Det är alltid fint att vinna och att vinna i Göteborg är till och med bättre, säger Rolf-Göran Bengtsson.

ANNONS